Den 18 år gamle idrettsutøveren er en av de seks unge mennene som er tiltalt for å ha utsatt en 39 år gammel familiefar for grov vold på nyttårsaften i fjor. Men idrettsutøveren nekter bestemt for at han deltok i voldsutøvelsen.

Skulle avslutte ungdomsfest

I Nedre Telemark tingrett mandag, forklarte den 39-årige familiefaren at han skulle avslutte en ungdomsfest på oppdrag fra huseieren. Men 39-åringen ble jaget ut av huset, slått i bakken og skambanket. 39-åringen klarte i retten kun å peke ut en 18-åring som tok kvelertak på ham, og han hadde observert røde buksebein da han ble sparket mens han lå nede. 18-åringen som erkjenner straffskyld, har pekt ut fire av de andre medtiltalte, deriblant idrettsutøveren.

– Drikker ikke alkohol

Den 18 år gamle idrettsutøveren sa at han aldri hadde «blåst» karrieren ved å påføre andre skade. Idrettsutøveren, som ikke drikker alkohol og som var den eneste edru, sa at det var han som først gikk imellom da 39-åringen kom i klammeri med N.N. (18-åringen som har erkjent straffskyld) inne i huset. Han sa at han før hadde roet ned liknende situasjoner. Etter dette hadde han sett den 39 år gamle familiefaren løpe ut, etterfulgt av fire personer. Idrettsutøveren hadde gått etter og ute så han da 18-åringen knee og slå 39-åringen med fire-fem slag i ansiktet, mens to av de andre medtiltalte sparket ham.

– Jeg var livredd, alt fokuset mitt var å komme meg unna, for ikke å bli innblandet, sa idrettsutøveren, som forklarte at han ikke turte gripe inn da tre ungdommer slo løs på en voksen mann (39-åringen).

– Er det ikke litt pussig da, at du som er vant til å ordne opp stivner helt, spurte sorenskriver Jahn Mydland.

– Jeg var 17 år og jeg hadde aldri opplevd noe sånt før, forklarte idrettsutøveren, som sa at han har mottatt trusler fra familiemedlemmer til en av de medtiltalte. En annen av de tiltalte hadde også blitt kontaktet av disse personene om saken.

18-åring har utpekt fire medtiltalte

18-åringen som har tilstått vold mot familiefaren, har pekt ut fire av de andre tiltalte som medskyldige i voldshandlinga. De seks tiltaltes forklaringer har imidlertid store variasjoner. To har forklart at de kanskje kan ha sparket noen få spark, men de er ikke helt sikre. Og en av de tiltalte er det faktisk ingen av de andre som har sett på åstedet, men kun inne på festen.

En snart 18 år gammel mann som er utpekt som medskyldig av tre av de tiltalte, sa tirsdag i retten at han ikke gjorde noe annet enn å gå bort til 39-åringen etter voldsepisoden, og at han da fikk blod på hånda. Flere av de tiltalte var godt berusa da hendelsen skjedde. Rettssaken fortsetter onsdag og torsdag.

Som tidligere omtalt i TA endte den 39-årige familiefaren opp med et brudd under høyre øye. Han måtte gjennomgå en operasjon, var delvis sykemeldt i flere måneder, og han fikk psykiske ettervirkninger. Blant annet turte han ikke å gå til nærbutikken før etter tre måneder, men da ifølge med andre. Han er nå tilbake i full jobb.