Breivik skulle holdes i live til dommen hadde falt

SKIEN  20160317.
Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt
etter sin vitneforklaring i rettslokalene i Skien fengsel torsdag formiddag, tredje dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SKIEN 20160317. Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt etter sin vitneforklaring i rettslokalene i Skien fengsel torsdag formiddag, tredje dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skien (NTB): Anders Behring Breivik skulle for enhver pris holdes i live, slik at samfunnet skulle få sitt oppgjør med ham. Da dommen falt sommeren 2012, opphørte selvmordskontrollene.

DEL

– Jeg hadde fått et tydelig mandat fra Justisdepartementet, det var å sørge for at samfunnet skulle få et rettsoppgjør med Breivik. Han skulle ikke utsettes for noen type hendelser fra noen. Det var vår oppgave, og den oppgaven skulle gjennomføres, sa direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel da han vitnet i Oslo tingrett torsdag.

Mandatet fra departementet om å forhindre selvmord var hovedgrunnen til det svært strenge kontrollregimet Anders Behring Breivik var underlagt det året han satt varetektsfengslet på Ila:

* Han ble kontrollert hver halvtime natten igjennom for å sjekke at han levde.

* Han ble ransaket naken hver gang han hadde vært utenfor avdelingen.

* Han ble påsatt håndjern hver gang han skulle bevege seg utenfor cellene.

– Om vi hadde måttet overvåke ham 24 timer i døgnet, så hadde vi gjort det, sa fengselsdirektøren.

Sluttet da dommen hadde falt

Bjarkeid hadde riktignok noen innvendinger mot det store omfanget som Breivik har registrert og redegjort for i retten, men bekreftet det strenge kontrollregimet. Breivik skulle forhindres i å skade og drepe seg selv og andre personer.

Det var også avgjørende for fengselet å forhindre andre i å skade Breivik, understreket Bjarkeid.

– Han hadde drept 77 mennesker. Hvis den boblen han var i sprakk, ville det være ganske åpenbart at han kunne begå selvmord. Det var tydelig fra departementet at dette måtte vi forhindre, sa fengselsdirektøren.

Så fort terrordommen på 21 års forvaring ble rettskraftig sommeren 2012, opphørte de nattlige selvmordskontrollene og andre ekstraordinære kontrolltiltak som hadde til hensikt å forhindre Breivik i å ta sitt eget liv. Det var helt i samsvar med mandatet fra departementet, ifølge Bjarkeid.

– Etter det fikk han gjenstander inn til seg som han kunne skadd og drept seg selv med. På dette tidspunktet var vår bekymring betydelig redusert.

– Kommenterer ikke Breivik

Etter at han hadde gitt retten sitt vitneprov torsdag formiddag, nektet han å svare på utdypende spørsmål om Breiviks situasjon og anklager fra pressen. Han ga tydelig uttrykk for at det var andre innsatte på Ila som hadde det betydelige verre enn den terrordømte 37-åringen og at de burde få mer av offentlighetens oppmerksomhet.

– Breivik er blitt kommentert i denne salen i tre-fire-fem dager nå. Jeg kommenterer ikke denne saken nå, sa han til pressekorpset.

Av Bjarkeids vitneprov gikk det imidlertid fram at fengselet ikke registrerte isolasjonsskader eller symptomer noen gang i løpet av de to årene han satt på Ila – til tross for soningssituasjonen Bjarkeid karakteriserte som «steintøff».

I varetektstiden tilskrives dette at Breivik da var særdeles aktiv. Han hadde avhør med politiet, samtaler med advokatene og forberedelser til rettssaken og beskjeftige seg med, ifølge Bjarkeid. Da soningen startet, ble det stillere rundt ham, og derfor nødvendig å sette inn såkalte kompenserende tiltak, blant annet som følge av manglende kontakt med andre mennesker.

– Da fikk han Playstation, TV, DVD og Walkman. Vi gikk i dialog med ham om hva han var interessert i, men han var interessert i veldig lite, sa fengselsdirektøren. (©NTB)

Artikkeltags