Gå til sidens hovedinnhold

Krever ni millioner

Artikkelen er over 16 år gammel

I 1996 ble siljanmannen Arnt Ivar Gravklev påkjørt bakfra mens bilen sto stille i et kryss.

I går begynte et tre dagers forsikringsoppgjør i Skien og Porsgrunn tingrett, der 44-åringen krever ni millioner kroner for nakkeslengskader.

Erstatningskravet er et av de største etter en trafikkulykke i Norge. Ulykken skjedde i Skien i daglys, med tørr veibane og gode kjøreforhold. Gravklev satt i passasjersetet ved siden av kona, som var sjåfør.

KASTET FRAMOVER

Ved påkjørselen ble Gravklevs Toyota Corrolla slengt forover. Hodet hans ble først presset bakover mot hodestøtten, deretter kastet framover. Gravklev satt fastspent i setebeltet. Den bakenforkjørende Ford Sierra ble rattet av en yngre kvinne. Blant annet på grunn av motlys fra lav sol hadde hun ikke sett at bilen foran henne var stanset.

Farten i påkjørselsøyeblikket ble beregnet til om lag 40 kilometer i timen. De to bilene ble reparert for vel 30 000 kroner hver.

TILSYNELATENDE USKADD

Påkjørselen endte tilsynelatende uten personskader. Men noen dager etter fikk Gravklev smerter i nakke og skuldre, senere fulgt av ukontrollerte rykninger og skjelvinger ikke bare i nakke og hode, men også i ben og armer. Han jobbet som maskinfører i Bamble Pukk- og steinindustri, og ble etter en lang sykdomshistorie som ennå ikke er slutt, hundre prosent uføretrygdet i 1999.

Det rekordstore erstatningskravet bygger delvis på utgifter Gravklev har hatt som følge av ulykken, men først og fremst på tapt arbeidsfortjeneste i framtiden. Dessuten krever kona, Grethe Gravklev, nærmere 500 000 kroner i erstatning for utlegg og tapt inntekt fordi mannen ble så dårlig at hun i perioder måtte være hjemme og stelle ham.

Saken skulle opprinnelig gå i Oslo, der forsikringsselskapet har sitt såkalte verneting. Men etter at den digre dokumenthaugen støvet ned i en årrekke, er saken overført til Skien.

BLANKT AVVIST

Forsikringsselskapet If nekter å betale. Selskapet viser til at Gravklev i 1980, snaut 20 år, ble skadet i en alvorlig trafikkulykke. Han ble slengt ut gjennom vinduet i en bil da den kolliderte, og fikk store lesjoner, blant annet i ryggen.

Etter omfattende sykehusbehandling, rekonvalesens og en oppbyggingsperiode som strakte seg helt mot påkjørselen i 1996, så det ut til at han skulle bli helt bra.

Men da falt alt i grus igjen, hevdet Gravklevs advokat, Jørgen Bugge, Asker. Han krevde If dømt til å betale ni millioner kroner i erstatning, samt dekke Gravklevs saksutgifter.

If-advokat Lars Brun dvelte ved Gravklevs sykdomshistorie etter den første ulykken.

- Ervervsevnen var så nedsatt at han ventet uføretrygd allerede før påkjørslen for ni år siden, sa han. Han påsto søksmålet avvist, og at If fikk dekket saksutgiftene.

I 1997 kom Gravklev på yrkesrettet attføring, og tok fatt på skolegang for å bli bygningsingeniør. Men smertene og plagene ble så ille at han måtte gi opp.

- Jeg kunne ikke en gang stå og vente på bussen. Rykningene i ben og armer var så påfallende at folk bare stirret og glante, og lurte på hvorfor jeg skar så stygge grimaser. Men jeg hadde ingen kontroll. I blant var jeg så fortvilet at jeg tok bilen og kjørte langt inn i skogen for å være alene og slippe kommentarer og nysgjerrige blikk, sa siljanmannen.

En mengde vitner skal føres. If bruker noen av landets fremste nevrologer, for å overbevise tingrettsdommer Gunnar Sætra om at ni millioners kravet er fundert på sykdomstilstander som ikke har noe å gjøre med påståtte nakkeslengskader.