Gå til sidens hovedinnhold

Krever erstatning for tapt barndom

Artikkelen er over 14 år gammel

SKIEN: Advokat Jan Carsten Dyngen ser klare likheter mellom budskapet i Ludvig Holbergs «Jeppe på Bjerget» og barnevernets behandling av den nå 42 år gamle kvinnen som vil kreve erstatning av Porsgrunn kommune.

Som TA kunne fortelle i slutten av september i fjor, ble den 42 år gamle kvinnen utsatt for fysiske og seksuelle overgrep av sin stefar etter at hun og familien flyttet fra Svelgen på Vestlandet til Porsgrunn i 1972. Den da syv år gamle jenta hadde rukket å bli tenåring da overgrepene tok slutt. Stefaren ble siden dømt til fengsel i to år og ni måneder for forholdet.

I går møtte den nå 42 år gamle kvinnen i Skien og Porsgrunn tingrett sammen med sin advokat Jan Carsten Dyngen. 42-åringen mener manglende innsats fra barnevernet i Porsgrunn kommune er hovedårsaken til de problemene hun har slitt med som følge av den tragiske barndommen.

- Min klient er under attføring nå og vil sannsynligvis bli varig ufør. Som følge av det som skjedde i oppveksten er hun blitt påført en psykisk skade, sa advokat Jan Carsten Dyngen i sitt innledningsforedrag.

- GJORDE IKKE NOK

Han mener barnevernet ikke gjorde nok for å avdekke stefarens overgrep. Først da en av 42-åringens to søstre forsøkte å ta sitt eget liv i 1983, ble stefarens handlinger anmeldt til politiet.

- Dette blir omtrent som i Jeppe på Bjerget. Jeppe drikker, men hvorfor drikker Jeppe, sa Jan Carsten Dyngen.

Etter at jenta gjentatte ganger rømte til besteforeldrene i Svelgen og ble hentet tilbake til Porsgrunn, ga barnevernet til slutt opp. I februar 1980, to dager etter sin 16-årsdag, rømte hun for siste gang. Da hadde barnevernet få dager i forveien formelt overtatt ansvaret for jenta. Et snaut år senere ble ansvarsforholdet opphevet og 16-åringen ble overlatt til seg selv.

I sin forklaring i retten ga kvinnen en skremmende beskrivelse av sin egen barndom.

- FIKK PRYL

- Jeg var fem år da stefaren min kom inn i familien. De fysiske overgrepene startet omtrent fra dag én, og de seksuelle overgrepene startet i 10-11-årsalderen og varte frem til jeg var rundt 14 år, fortalte 42-åringen.

- Nesten hver gang jeg ble hentet tilbake til Porsgrunn etter å ha rømt til Svelgen, fikk jeg husarrest og pryl. Jeg fortalte aldri noe om det som skjedde. Jeg turde ikke. Besteforeldrene mine ville satt himmel og jord i bevegelse og jeg var redd for at stefaren min ville få greie på det. Jeg var livredd for han.

Før 42-åringen eventuelt får behandlet saken om erstatningssøksmål, skal tingretten ta stilling til om saken er foreldet. Det er kun dette spørsmålet tingrettsdommer Berit Nerva nå skal ta stilling til. Advokat Atle Sveen som representerer Porsgrunn kommune er helt klar på at kommunen ikke er erstatningsansvarlig.

- MÅ FRIFINNES

- I utgangspunktet er vi ikke uenige i faktum og det som har skjedd i barndommen, men etter at hun rømte fra Porsgrunn i februar 1980 kom hun aldri tilbake. Vi mener oppholdskommunen er ansvarlig, sa Sveen og viste også til at omsorgsretten som Porsgrunn kommune hadde for jenta, opphørte i 1981.

- Min påstand er at Porsgrunn kommune ved ordføreren frifinnes, sa Atle Sveen.

Rettssaken avsluttes i dag med forklaring fra Turid Berg i barnevernet og prosedyrer fra Jan Carsten Dyngen og Atle Sveen.