Gå til sidens hovedinnhold

Hun leter etter ildsjeler som kan overta strikkeprosjektet hun startet

Artikkelen er over 5 år gammel

Siden Vibeke Jerkaas sendte ut en liten oppfordring til folk om å strikke lapper, er strikkeprosjektet blitt landsomfattende og minst 1.100 kreftrammede har fått ulltepper. Nå håper hun noen kan overta.

– Det har vært utrolig givende, motiverende, inspirerende og helt fantastisk å holde på med. Men nå føler jeg liksom at jeg er nødt til å rette energien litt inn på andre ting, også. Jeg hadde jo egentlig tenkt at jeg bare skulle holde på med dette i et år, sier Vibeke Jerkaas.

Har levert 1.100-1.200 tepper

Fredrikstad-kvinnen startet den etter hvert landsomfattende strikkebevegelsen Ull&Omtanke for fem år siden, en bevegelse som i dag har rundt 20.000 likere totalt på Facebook og har delt ut mellom 1.100 og 1.200 tepper til kreftrammede på landsbasis.

Det startet med at hun hadde en god venn som ble syk, og satt og lurte på hva hun kunne gjøre for ham. Hun endte med å strikke et pledd, vennen ble veldig glad – og dermed var ideen til «Ull&Omtanke» en realitet. Jerkaas opprettet en Facebook-gruppe der hun ba folk om å sende inn strikkelapper og forslag til kreftrammede som fortjente et pledd.

Jerkaas legger ikke skjul på at det har vært mange rørende øyeblikk i løpet av de fem årene med «Ull&Omtanke».

Rørende øyeblikk

– Det er noen helt ekstremt rørende øyeblikk. Et lite barn som fikk pledd og som umiddelbart dro det over seg og koste med pleddet, for eksempel. Jeg har også fått lapper fra en mann som hadde lovt kona si å sende lapper til meg. Hun hadde fått pledd og begynt å strikke lapper selv – og døde. Det berører meg også veldig sterkt når noen har fått pledd, og nominerer andre til å få det. Da forstår man at dette har betydd noe, sier Jerkaas.

– Kommer du fortsatt til å engasjere deg litt? Strikke lapper, for eksempel?

– Ja, helt sikkert. Jeg har brukt lang tid på å tenke at jeg skal ut av det, men har ikke klart det fordi det gir meg så mye, sier Jerkaas.

– Hva må den som melder seg regne med å gjøre?

 

– Man må jo ta imot lapper; hente lapper på Posten og fargesortere dem så de blir til vakre og morsomme tepper. Så må man ha hjelp til monteringen og ha kontakt med folk som hjelper til med det. Det er litt henting og bringing og sånn. I tillegg er det spørsmål på Facebook å svare på, sier Jerkaas.

25 grupper i Norge

Det er bare Fredrikstad-gruppen hun trenger arvtager til. De rundt 25 gruppene ellers i landet har sine egne administratorer, som har sin egen, interne Facebook-gruppe hvor de deler ideer seg mellom. Fredrikstad-gruppen er for øvrig den største gruppen med over 8.000 likere.

Det er lagt ned tusenvis av dugnadstimer i prosjektet over det ganske land til nå. Jerkaas forteller at det fort kan ligge opp i hundre dugnadstimer bak hvert teppe. Bare monteringen av hvert teppe tar rundt 15 timer.

– Hvis du ganger hundre med 1.100 pledd, gir det et blikk på hvor mange frivillige timer som er lagt ned. Og det er hele Norge på kryss og tvers, sier hun.

Nå håper hun noen melder seg til å videreføre innsatsen.

 

– Kanskje en strikkeforening?

– Dette gir minst like mye til oss som gir som til dem som får, men jeg bare føler at jeg har tid til å ha ansvaret lenger, sier hun.

– Er det noen spesiell type du ser etter?

– Egentlig ikke. Det må være noen som brenner for det og som synes det er verdt å investere tid til det. Det er kanskje en fordel ikke å ha fullt så mange prosjekter ved siden av som jeg har hatt, også, sier Jerkaas, som både er utøvende kunstner, designer, innredningskonsulent, driver med boligstyling og foredragsvirksomhet.

Hun ser ikke bort fra at oppgaven kan være perfekt for flere enn én person.

– En strikkeklubb eller en annen forening tror jeg ville vært helt supert, sier hun.