FAKTA

- Antall som tar celleprøve i aldersgruppen 25-29 år har sunket fra 71,4 prosent i år 1991 til 55,9 prosent i 2014.
- Samtidig er det en økning på rundt 30 prosent i antall tilfeller av livmorhalskreft blant kvinner under 40 år de siste årene, og de fleste tilfellene av livmorhalskreft utvikles hos kvinner som ikke har tatt celleprøve, eller som ikke har tatt prøve på mange år.

I Norge får rundt 300 kvinner livmorhalskreft hvert år. Halvparten av de er under 50. I motsetning til mange andre krefttyper, er livmorhalskreft nemlig en krefttype som i stor grad rammer yngre kvinner.

Likevel er det de yngste som er dårligst på å teste seg. Nesten halvparten av alle kvinner mellom 25 og 35 overser innkallelsen til celleprøve. De bestemmer seg for å droppe det. Kanskje fordi de synes det er litt flaut, eller fordi de tenker at kreft uansett ikke er noe som vil ramme dem.

For det er jo ingen 20-åringer som får kreft, ikke sant?

Fikk livmorhalskreft som 25-åring

Thea Steen fikk det. Hun var 25 år da hun fikk vite at hun hadde livmorhalskreft. Nå har hun fylt 26, og er ferdig med cellegifbehandlingen.

Mandag lanserer hun kampanjen #sjekkdeg, sammen med Kreftforeningen og Det Nye.

- Livmorhalskreft er ikke noe bare eldre damer får. Jeg vil gjøre folk bevisst på at dette er en krefttype som også rammer unge kvinner, sier Thea Steen til Side2.

- Sjekk deg

Kampanjen har et enkelt budskap: Sjekk deg. Ta celleprøven. Ikke bare én gang, men hvert tredje år. Kun da har man mulighet til å oppdage og behandle symptomfrie forstadier til livmorhalskreft.

- Det er alarmerende at unge i økende grad ikke møter opp, og vi er bekymret for at det er en så jevn nedgang i antall som sjekker seg blant unge jenter, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

- I 2013 ble det oppdaget alvorlige celleforandringer hos over 700 kvinner under 30 år. Disse kvinnene fikk behandling og unngår dermed å få livmorhalskreft. Når nå over 4 av 10 unge kvinner ikke tar celleprøven oppdages det ikke om de har alvorlige celleforandringer. Vi frykter at ennå flere unge vil få livmorhalskreft i fremtiden, fortsetter Ryel. 

Kreftforeningen samarbeider med Det Nye for å øke fokuset på kampanjen. De har også fått med seg 12 kjente profiler som snakker om hvorfor de tar celleprøve. Blant kjendiskvinnene er for eksempel designer og programleder Jenny Skavlan, skuespiller Gitte Witt og komiker Cecilie Steinmann Nesss.

- Disse er forbilder for mange unge jenter og vil garantert nå ut til mange, sier generalsekretæren.