I all verden, kan dette gå bra?

  Artikkelen er over 4 år gammel

  KRAGERØ: Trond Sejersted Bødtker fra Oslo kjenner Kragerø-skjærgården som sin egen bukselomme. I løpet av noen timer i sommer lagde han en seilevideo hvor han demonstrerer navigeringskunnskaper i toppklasse.

  DEL

  Filmen får nå oppmerksomhet over hele verden og er blant annet publisert på et amerikansk nettsted om seiling.

  - Ja, er den ikke bra, uttbryter Sejersted Bødtker når vi spør han om filmen. Ikke bare er han fornøyd med resultatet, men også over responsen fra seilermiljøet. Filmen ble lagt ut i sommer og bare siden den ble lagt på seilernettstedet i går er den sett 50.000 ganger.

  UTROLIG SEILING

  Filmen viser at den lokale seilbåten Kragerøterna kan komme frem på steder hvor en ikke skulle tro at det var mulig å seile. På det amerikanske nettstedet  er det til og med en av leserne som påstår at filmen må være laget med datagrafikk.

  - In your dreams. This is the real thing, ler Sejested Bødtker når han leser denne kommentaren. Selv om filmen er imponerende tok den ikke lang tid å lage.

  - Det er klart at jeg har jo brukt noen år på å lære meg å seile, men selve filmen lagde vi i løpet av noen timer i sommer. Den er filmet av en nevø som driver med filmproduksjon. Med seg i båten hadde han Julie Stang som fokkeslask.

  EKSTREMSEILING

  Familien Bødtker har hatt tilhold på Skåtøy siden1926 og kunnskapene om seiling har Trond arvet fra sin far og onkel som har seilet med Kragerøterna helt siden krigen. I likhet med flere andre eiere av den lille regattabåten elsker Sejersted Bødtker å drive med det som må kunne beskrives som ekstremseiling. I sommer inviterte han til en egen sundregatta og ikke mindre enn 24 båter deltok.

  - Ja, her må man regne med både avskrapet maling og fare for å gå på land, sier Leif Inge Thorsen som er leder for Terneklubben. Han er strålende fornøyd med oppmerksomheten Kragerøterna får gjennom dronefilmen som nå går sin seiersgang på nettet.

  - Interessen rundt Kragerøterna går litt opp og ned, men at 24 båter deltok i dette uformelle treffet var imponerende, sier Thorsen.

  - På grunn av kraftig vind var det både en kullseiling og båter som ble oppskrapet, men ingen personer ble skadet, understreker Thorsen. Når, man seiler inn i sundene på denne måten nytter det bare å seile med vinden, fortsetter han.

  Den populære dronefilmen ble for øvrig filmet i langt bedre vær og førløp uten en eneste skade eller kullseiling.

  POPULÆR BÅT

  Kragerøterna ble tegnet av Carl Iversen fra Kilen i 1938. Båttypen har stor utbredelse i Kragerø og omegn, men finnes praktisk talt ikke andre steder i landet. Båttypen ble til etter at Kragerø seilforening utlyste en konkurranse om konstruksjon av en billig seiljolle til regattabruk, til erstatning for de ulike prammene og jollene lokale gutter kappseilte i.

  Iversens bidrag var det eneste seriøse som ble innlevert, og den første Terna ble sjøsatt i august 1939. Ifølge lederen av Terneklubben var familien Bødtker blant de første aktive brukerne av Kragerøterna.

  Hittil er det bygd om lag 700 Kragerøterner, kan vi lese på Wikipedia. Mange av seiljollene er bygget av privatpersoner etter orginaltegningene.

  Artikkeltags