Da Philip og Christian trengte penger fikk de en god idé

Teller penger: Philip (til venstre) og Christian er nøye på regnskapet og teller penger hver dag.

Teller penger: Philip (til venstre) og Christian er nøye på regnskapet og teller penger hver dag.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

KRAGERØ: For å få råd til det de ønsker seg, må Philip og Christian Berberg Stavnem tjene egne penger. Det synes hyttenaboene er storartet.

DEL

– Jeg er superimponert, sier hyttenabo Marianne Solvang, som kjøper både jordbær og skoleboller.

– Ja, jeg pleier å kjøpe noe hver gang de er her. Det er jo så deilig med ferske bakervarer om morgenen, sier hun og stikker inn for å hente penger.

Philip (10) og Christian (8) smiler bredt og nærmer seg målet som er 10 000 kroner.

De har iallfall ikke ligget på latsiden mens de har vært på hytta på Bærø. Da pappa; Fineartgründer Rolf Stavnem ikke ville kjøpe ny iPad og ny iPhone til guttene, bestemte de seg for å ta saken i egne hender.

– Vi så at det var noen gutter her som solgte noe før, og da tenkte vi at vi også kunne gjøre det. Så da fant vi på at vi skulle handle boller og sånt på Kiwi i Kragerø og selge det til hyttene rundt her, forteller storebror Philip. Ved 08-tiden fyller de hver sin handlevogn med boller, rundstykker, jordbær og aviser.

– Skal vi se, nå har jeg 14 skoleboller. Nei, jeg tar 20 jeg, sier Philip og legger noen flere i handlevogna. Lillebror fyller posene med rundstykker mens pappa følger med på at alt går riktig for seg.

– Skal du ha kvitteringen? spør mannen i kassa.

– Ja, takk, svarer Philip høflig og putter den i lomma.

– Jeg må jo sjekke at det stemmer og sånt.

Nå har guttene hatt «sommerjobben» sin i to uker, og har tjent nesten 10 000 kroner.

– For eksempel kjøper vi skolebollene for 13 kroner på Kiwi og så selger vi dem for 20, forteller de unge kremmerne.

De må tidlig opp - og det gjelder far også.

– Det hadde jeg jo ikke tenkt på da jeg sa ja til at de skulle selge dette her, smiler han, som er glad for at de ser verdien av å tjene penger og spare.

– Jeg synes det er viktig at de lærer seg til at det ikke bare er å spørre, og så får de det. De må gjøre en innsats selv.

Nå var det nesten at vi begynte å krangle, forteller Christian til pappa. På spørsmål om hvem av dem som er mest morragretten, rekker Philip kjapt opp hånda.

– Det hender vi krangler fordi vi er sure og trøtte og sånn, innrømmer han. Men når de bærer med seg varene rundt til hyttenaboene, er de blide som bare det.

– Hei, vil du ha noe i dag? spør de, og vennlige hyttenaboer slipper å kjøre over selv for ferske jordbær, aviser og bakervarer.

– Vi pleier å vite hva de skal ha, og de kjøper nesten det samme hver gang. Men en gang ble vi tatt på fersken; det var en mann som visste hvor mye jordbærene kostet i Kragerø og vi solgte dem for ti kroner mer. Da ville han ikke kjøpe.

– Men de fleste liker at vi selger. Vi får til og med tips! Nå skal vi også begynne å samle inn flasker og pante for folk. Vi tjener på det, skjønner du!

Artikkeltags