Disse jentene bruker sommeren til noe helt spesielt

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  KRAGERØ: Denne sommeren har fem jenter seilt langs kysten mellom Oslo og Stavanger, for å kartlegge plastforsøplingen i skjærgården.

  DEL

  Kragerøjenta Siv-Erika Jacobsen er kaptein om bord i ekspedisjonsbåten. Onsdag denne uka la de til kai ved Tårnbrygga på Jomfruland, der de blant annet gjennomførte undersøkelser på havbunnen med en fjernstyrt miniubåt.

  – Utrolig mye

  – Stranda ved Tårnbygga så i utgangspunktet ryddig og fin ut. Men da vi kikket nøyere etter, så var det utrolig mye plastavfall å finne. Vi fylte fire søppelsekker i løpet av en snau time, forteller ekspedisjonsleder Malin Jacob.

  – Det er et problem at plast, som i utgangspunktet kan vare evig, ofte brukes i produkter som er ment for engangsbruk. Plast som kastes i naturen blir fragmentert etter hvert, men forsvinner aldri helt, sier Jacob.

  Hun har tidligere vært nestleder i Natur og ungdom, og ble kåret til Norges miljøhelt av Aftenposten i 2008. I fjor krysset hun Atlanteren i seilbåt, i en ekspedisjon der målet var å kartlegge marin forsøpling.

  – Vi har funnet mye rart i plast langs strendene under sommerens ekspedisjon. På Jomfruland fant i for eksempel en klovnenese, smiler hun.

  Plastpellets

  TA kunne tidligere i sommer melde at det ble funnet tusenvis av plastpellets under en undersøkelse av strender i Kragerø, Bamble og Porsgrunn.

  – Etter TAs artikkel har vi fått en haug med tips om liknende funn. Tipsene kommer fra hele Skagerrak-kysten, og flere mener at utslippene av pellets har pågått i flere tiår, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

  Artikkeltags