Kongens gull til nybrottsmann

Lektor og tidligere studieinspektør Gunnar Gurholt fikk heder for sin banebrytende datainnsats av fylkesmann Kari Nordheim-Larsen.

Lektor og tidligere studieinspektør Gunnar Gurholt fikk heder for sin banebrytende datainnsats av fylkesmann Kari Nordheim-Larsen. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Lektor Gunnar Gurholt (70) mottok i går Kongens fortjenestmedalje i gull for sin innsats som dataekspert, pedagog og nybrottsmann i nasjonal og internasjonal skolesammenheng. Han etablerte landets første edb-klasse ved Brekkeby allerede i 1982.

DEL

Den fullsatte Peer Gynt-salen i Ibsenhuset ga hedersgjesten stående applaus under utdelingen. Familie og kolleger fra skoleverket hyllet visjonæren Gunnar Gurholt.

Det er døtrene Anne Sofie Gurholt Balchen og Inger Marie Gurholt som søkte om fortjenestmedalje til sin far.

STAS MED GULL

- Vi har jo fulgt pappa alltid og sett innsatsen hans. Så tenkte vi at vi ville prøve med en søknad. Det var veldig stas at han fikk gull, sier datteren Anne Sofie.

Kongens fortjenestmedalje i gull utdeles til kandidater som har gjort et banebrytende arbeid nasjonalt. I Gunnar Gurholts tilfelle har også innsatsen gått ut over landets grenser.

- Han har vært norsk datarepresentant i mange sammenhenger og lærebøkene hans er ennå i omløp, forteller datteren.

LANDETS FØRSTE

Gunnar Gurholts fag er matte og naturfag. Han forstod tidlig at edb representerte framtiden og måtte inkluderes i skolehverdagen.

Landets første dataklasse ble etablert av Gurholt ved Brekkeby videregående skole i 1982. Siden fikk han ansvaret for at slike klasser ble opprettet flere steder i landet.

I 1984 ble Brekkeby valgt ut som nasjonal forsøksskole innen datateknologi.

- Hans kompetanse er benyttet på universitetsnivå i Norge og Danmark. Han har vært foredragsholder i inn- og utland. Gurholt så tidlig det sosiale og pedagogiske potensialet i edb. Han har vist et uvanlig pedagogisk talent, sa fylkesmannen i sin tale.

FORFATTER

Den faglitterære produksjonen tilsvarer en god hyllemeter i Gurholts hjem.

- Den 4. mars 2007 er Gunnar Gurholt tildelt Kongens fortjenestmedalje i gull. Hilsen Harald, siterte fylkesmann Kari Nordheim-Larsen humoristisk for gjestene.

Selv om hovedpersonen selv omtalte seg som en liten link i systemet, er gullmedaljen et bevis på at Gurholt har betydd uendelig mye for edb-utviklingen.

- Pappa er en beskjeden mann. Han er veldig glad for medaljen. Dette synes han er moro. Det er viktig å få fram at mamma har vært en støttespiller hele veien. Han har vært mye opptatt, oppsummerer datteren Anne Sofie Gurholt Balchen.

Artikkeltags