Folk som kan få snøen til å smelte: - Dette er kvinner og karer som får ting til å skje

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

De sier vi har fått et kaldt samfunn. De sier at nordmenn er så reserverte, så introverte, så lite inkluderende. På et par timer i Siljan torsdag ettermiddag ble alt motbevist – mange ganger. 

Jeg merket det med en gang jeg kom inn i lokalene som de har satt sammen av tre brakker like ved gamleskolen. Du ser det nye lokalet bak de fem på bildet. Det dirret av positiv energi. Folkene struttet av pågangsmot, vilje og evne til å gjøre gode ting. Gode ting for andre. 

Torsdag ettermiddag ble altså lokalene til Siljan Røde Kors offisielt åpnet av Siljan-ordfører Kjell Sølverød og leder for Telemark røde kors Tone Sissel Kise.

De ga honnør til en strålende lokal gjeng med ildsjeler har stått på hodet for å få dette til. Gjengen har «tigget» gode avtaler og blitt møtt med fantastiske velvilje overalt. I Siljan og i Skien. Skrivebord fikk de et sted. Stoler fikk de et annet sted.  Flott svært tv- som skal brukes i undervisningen, fikk de til glimrende betingelser. Det er ikke rart at alt fra elektrikere, til folk som har fint parkettgulv liggende møter John Øygarden og resten av gjengen med velvilje. Det lyser av dem at de er villig til å bruke tid og krefter for andre.

Hadde ikke Røde Kors eksistert, så tror jeg det hadde blitt etablert i Siljan. For der har de drevet med «besøksvenn», de har drevet med «besøksvenn med hund» med «kvinnekafé», med «leksehjelp», med «lyttevenn» og med «sygruppe». Og ganske sikkert masse som ikke jeg har fått med meg. Og ti prosent av kommunens innbyggere er med i Røde Kors nå. Det sier sitt. 

Røde Kors sin internasjonale historie er interessant. Mange kjenner til historien om han som blir regnet for den som startet Røde Kors: Henri Dunant. 

Han var forretningsmann og oppholdt seg i området øst for Milano og Bergamo, like sør for Gardasjøen i  det som nå er Italia. Han ble vitne til konsekvensene etter slaget ved Solferino. Et av de største slagene noensinne. Slaget sto mellom Napoleon III franske styrker sammen med Kongedømmet Sardinias hær. De hadde omtrent 118500 soldater. Mot dem sto Østerrike med omtrent 100 000 soldater. Og dette ble både et symbol på hvor meningsløs, håpløs, krig er. Men også ble det ufattelige lidelser da tusenvis av mennesker lå og blødde i hjel etter bajonettstikk og andre skader. I ni timer kjempet de og mellom 7000 og 10000 mennesker døde ved den lille norditalienske  byen. Samtidig kom Durant til området og så de ufattelige lidelsene. Han skrev en bok om dette: «Minner om Solferino».  Den ble en slags inspirasjonskilde for stiftelsen av Den internasjonal Røde Kors-komiteen og det som ble kalt Genèvekonvensjonen i 1864. Og Dunant fikk, sammen med franskmannen Passy den første Nobels fredspris i 1901. Dunant døde forresten ganske glemt og fattig i 1910. Men Røde Kors har gjort utrolig mye bra på forskjellige nivåer siden. 

Og gjengen i Siljan begynte med leksehjelp, med besøksvenner og forskjellige tiltak for flyktninger og andre, før de ble Røde Kors. I alle fall var arbeidet allerede i gang. Ved et tilfelle fikk gjengen på bildet høre at kun Kviteseid og Siljan, i Telemark, var eneste kommunene i Telemark uten eget Røde Kors-lag og dermed satte de i gang. 

På vanlig Siljan-vis så var det ikke bare å sitte med hendene i fanget og søke penger. Dette er kvinner og karer som får ting til å skje. De tar ikke bare skjeen, og Skien, i egen hånd. De tar tak i både hammer, knipetang, øks og sag. 

Og nå har de altså et flott lokale, som skal gjøre det enda lettere å drive med det de virkelig brenner for. Være med på ekte integrering. Være med på å ta imot folk som kommer til Siljan, slik at man kan lykkes i det ganske kompliserte samfunnet vårt. 

Dermed har også «Siljanmodellen» dukket opp. Siljanmodellen handler om at folk som kommer til Norge ikke bare skal ha en norsk kontaktperson, men også en kontaktperson blant folk som har kommet som flyktninger tidligere. Slik får man både mottakshjelp fra folk med røttene dypt plantet i Siljan-jorda, men også med folk som selv har kjent på kroppen hvordan det er å komme til et fremmed land. Den modellen er forresten spilt inn nå, fra Telemark Røde Kors, til den nasjonale avdelingen i Oslo. 

Allerede på 1860-tallet ble altså Røde Kors startet og i dag finnes det nesten 100 millioner frivillige og 300 000 ansatte over hele verden.  Det er 186 land som har slike Røde Kors, eller Røde Halvmåne-organisasjoner.

Tilbake til Siljan: Jeg ble altså møtt av gjengen i Siljan Røde Kors, på en fantastisk måte. Jeg fikk i en liten tale både hyllet Siljan som bygd og Røde Kors med noen velfortjente ord. Og jeg kan knapt skyte tilstrekkelig av den atmosfæren, den gleden som disse folkene utstråler.  

Vi snakker om John Øygarden, Sidsel Hestbek, Unni Øygarden, Åge Gonsholt og Linn Tallaksen på bildet. Og noen til. Dette er folk som kan få snøen til å smelte, av ren hjertevarme. Og det sier ikke så lite i Siljan akkurat nå, men omtrent halvannen meter snø på flat mark. 

Ha en god helg, Telemark!

Artikkeltags