Gå til sidens hovedinnhold

- Kjøpte feil rase

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: Elisabeth Myhra i Skien trodde hun hadde kjøpt en ekte Pomeranian. Men det viste seg at hunden er nesten 10 centimeter høyere enn en normal Pomeranian.

Myhra hadde alltid ønsket seg en Pomeranian. Hun så en annonse der en oppdretter solgte en renraset Pomeranian for 25 000 kroner.

– Pomeranian-hunder er svært dyre. Jeg tenkte jeg ville kjøpe denne, siden det sto at den var ekte, sier hun.

Skienskvinnen kjøpte Nala, som er født i desember 2010, i januar 2011. Hun så ikke hunden før hun kjøpte den, men fikk forsikringer fra oppdretteren om at den var ekte. Stamtavlen skulle bli ettersendt.

ALTFOR STOR

– Da jeg fikk hunden var den bare valp. Det var vanskelig å se hvor stor den ville bli, sier hun.

Men tispa vokste seg svært stor, og utover det som er normalt for en Pomeranian.

– Folk spurte om jeg hadde en Kleinspitz, siden de ikke synes Nala kunne være en Pomeranian, sier hun.

IRRITERT

– Jeg ble irritert da jeg skjønte at jeg hadde kjøpt feil hunderase. Det er ingenting i veien med Nala. Den er frisk og er veldig snill.

– Men jeg hadde tenkt å ta den med på utstilling. Det kan jeg ikke gjøre, siden det mest sannsynlig ikke er en Pomeranian.

Myhra hadde ikke planer om å drive med avl. Men hvis noen oppdrettere som så den på en hundeutstilling, ville ha den i avl, så hadde hun kanskje slått til.

OVERPRIS

Myhra ga beskjed til oppdretteren om at hun hadde fått feil rase. Prisen for en Kleinspitz er rundt 15 000 kroner, og ikke

25 000 som hun ga for hunden.

Oppdretteren sto på sitt og sa det var en Pomeranian hun hadde kjøpt. Stamtavlen kom cirka et halv år etter at hun hadde kjøpt hunden.

– Jeg burde kanskje ha sjekket mer før jeg kjøpte. Men dette er første hunden jeg har, og jeg stolte på oppdretteren.

– I kontrakten står den oppført som «familiehund». Men det tror jeg hun har gjort bare for å gardere seg, mener Myhra.

DELVIS MEDHOLD

Hun kontaktet Forbrukerrådet. Saken havnet etter hvert i forbrukertvistutvalget. Der fikk Myhra delvis medhold i klagen, og tilbakebetalt 5000 kroner av oppdretteren.

– Det opprinnelige kravet var 15 000 kroner, men jeg var midt oppe i studier og var fornøyd med å få medhold i deler av kravet, sier hun.

STORT AVVIK

I vedtaket fra forbrukertvistutvalget står det at hunden ikke er rasetypisk.

«Det er sannsynliggjort at hundens mankehøyde er 28,5 cm, til tross for at NKKs rasestandard sier at mankehøyden for denne rasen skal være 20 pluss/minus 2 cm. Utvalget legger dermed til grunn at hunden ikke rasetypisk, og finner følgelig at hundens størrelse utgjør en mangel etter avtalen. Utvalget finner grunn til å bemerke at avviket fremstår som betydelig.»

SJEKKE DNA

Nå vil skienskvinnen sjekke DNA-en på Nala. Hun vil ta en blodprøve hos veterinær og sende inn til Norsk kennelklubb (NKK). Da kan de få fastslått om foreldrene som er oppgitt på stamtavlen av oppdretteren er de egentlige foreldrene til Nala.

– Jeg krever ikke mer penger. Men jeg vil vise hvor useriøs denne oppdretteren er. Da vi kom dit en time før avtalt tid så vi 10 til 15 hunder oppbevart i små transportbur. Det kan virke som de driver en valpefabrikk, sier Myhra.

Oppdretteren som Myhra har handlet med er den samme som Lene Hess i Porsgrunn kjøpte Mercedes av. Denne saken var omtalt i TA lørdag.

Les også: Lene føler seg svindlet etter hundekjøp

- NOEN BLIR STØRRE

Oppdretteren som solgte hunden til Elisabeth Myhra sier det forekommer at noen Pomeranier blir større enn andre.

– Jeg målte hunden før den ble solgt, og da var den 27 centimeter i mankehøyde. Men det er helt naturlig at noen blir større og noen blir mindre, sier oppdretteren.

Oppdretteren har også importert Pomeranian-hunder fra USA, og der er de ofte rundt 30 centimeter høye.

Ifølge oppdretteren er Pomeranian opprinnelig fra Tyskland. De veide i utgangspunktet 15 kilo, men er avlet ned fra den vekten.

– Der er forklaringen på at noen blir høyere enn det som er standarden. Men da får de også større neser og større ører, og alt blir større.

– Det er ikke riktig at dette er en Kleinspitz. Jeg tilbød meg å ta hunden tilbake, og hun skulle få igjen alle pengene. Siden hørte jeg ikke noe mer før fikk jeg et brev fra Forbrukerrådet. Jeg la meg helt flat og betalte tilbake 5000 kroner for å få saken ut av verden. Jeg tilbød henne også gratis paring, noe som koster 2000 kroner.

Oppdretteren avviser at hun hadde 10 til 15 hunder stående inne i små transportbur da Myhra var til stede. Hun sier Mattilsynet har vært på inspeksjon tidligere i år. Der ble det påpekt at to hunder var oppbevart i transportbur. Utover det hadde ikke Mattilsynet noe å bemerke.

Hun sier dette var hunder hun akkurat hadde fått inn til paring. Oppdretteren hevder hun er seriøs og har drevet med Pomeranier i over 20 år. De har lagt inn aircondition og asfaltert rundt hundegården.