Kjøp et bomberom

Artikkelen er over 13 år gammel

PORSGRUNN: 220 000 kroner i årlige utgifter forsvinner bokstavelig talt i to store hull for Siviliforsvaret i Telemark. Behovet for de to siste fjellhallene i fylket har aldri vært mindre, mens strømutgiftene blir større.

DEL

Sivilforsvaret har totalt 190 kommandoanlegg rundt om i landet. En rekke av disse skal selges. I Telemark disponerer Sivilforsvaret fremdeles tre kommandoplasser. Fjellhallen i Porsgrunn er på 900 kvadratmeter, mens en fjellhall på 500 kvadratmeter holdes varm på Notodden. Kommandoplassen i Kragerø ligger i kjelleren på en gymsal og representerer ingen utgifter for Sivilforsvaret.

STORE UTGIFTER

- For et lite distrikt utgjør de to hallene betydelige utgifter til strøm, tilsyn og minimalt vedlikehold, sier distriktssjef for Telemark sivilforsvarsdistrikt, Geir Mjøen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vurderer fortløpende om det er beredskapsmessige behov for alarmplasser og kommandoplasser.

- Vi er inne i en prosess nå, der vi skal vurdere hvilke anlegg som skal legges ned eller selges i løpet av 2007. Fjellhallen på Notodden er den første i Telemark som kan bli avviklet, sier lederen for sivilforsvarsenheten i DSB, avdelingsdirektør Ragnar Bøe.

LITE I BRUK

Med stadig knappere ressurser, er distriktssjef Geir Mjøen innstilt på salg av fjellhallene.

- For at ikke teknisk utstyr skal bli ødelagt, må vi holde en temperatur på 18 grader i fjellet. På Notodden kostet hallen i fjor 70 000 kroner i strøm og tilsyn. I Porsgrunn var utgiftene 150 000. Dette er midler jeg heller bør bruke til å styrke mannskapene våre. Øvelsesbehovet er stort, sier distriktssjef Geir Mjøen.

Fjellhallene benyttes i dag til øvelser to dager og to kvelder i året. Deler av arealet benyttes som lager til gassmasker og annet beredskapsutstyr.

KAN GI BORT

En verdivurdering av hallene vil ikke bli aktuelt før direktoratet gir klarsignal for salg. Hittil har Sivilforsvaret erfart at det ikke er enkelt å bli kvitt store fjellhaller rundt om i landet.

- Det er svært varierende standard på hallene. Hvis verdien kryper ned mot 100 000 kroner, vil vi vurdere å gi dem bort. Dette vil i så fall bli gjort i dialog med kommunen, som ofte eier noe i forbindelse med fjellhallene, sier Ragnar Bøe i DSB.

Fjellhallen i Porsgrunn ligger 13 meter under bakken og har gass-sluse, sengeplass til opptil 70 personer, treningsrom, undervisningsrom, spisesal med kjøkken, kommandorom, garderobeløsning for kvinner og menn, legekontor, 40 000 liters vannbeholder og eget strømaggregat.

TRYGT HJEMME

- En slik hall kan kanskje benyttes til lagring, idrettslag eller en virksomhet som avgir mye støy, foreslår Geir Mjøen.

- Hva betyr det for befolkningen at de to siste fjellhallene kan bli avviklet?

- Det er ingen dramatikk i dette og har lite konsekvenser for innbyggerne i vårt distrikt. Utfra en sikkerhetsmessig vurdering, er det tryggest hjemme i eget hus hvis noe skulle skje.

Artikkeltags