Kjent gjerningsmann - saken henlagt

HENLAGT: Stian Fossum i Skien anmeldte en antatt innbruddstyv med navn og adresse, som hadde stjålet spillmaskinen og pc-en hans, men saken ble likevel henlagt av politiet.

HENLAGT: Stian Fossum i Skien anmeldte en antatt innbruddstyv med navn og adresse, som hadde stjålet spillmaskinen og pc-en hans, men saken ble likevel henlagt av politiet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Først gjorde mannen innbrudd hjemme hos Stian Fossum og stjal hans bærbare pc og en Nintendo spillmaskin. Etter noen uker dukket den antatte innbruddstyven opp i forretningen der Fossum jobbet for å selge maskinen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det var 28. mai i år Stian Fossum i Skien hadde innbrudd i leiligheten sin.

Innbruddet skjedde om natta, mens han og hans samboer lå og sov. Fossum våknet av at noen tomflasker veltet.

Han trodde det var katten, og sto opp for å slippe den ut. Da oppdaget han en fremmed mann i huset på vei ut døra med en bærbar pc og spillmaskinen under armen.

RINGTE POLITIET

Fossum ringte politiet like etterpå. Der fikk han beskjed om å komme ned på politistasjonen og anmelde saken neste morgen.

Fossum hadde en vag beskrivelse av mannen, som politiet noterte i anmeldelsen.

DUKKET OPP

Fossum jobbet inntil nylig som butikksjef i nedlagte Gamestop på Arkaden i Skien. Få uker etter innbruddet kom en mann inn i butikken, som passet til beskrivelsen av innbruddstyven. Han ville selge spillmaskinen som var stjålet.

Fossum var ikke på jobb akkurat da det skjedde. Men han oppdaget senere at den spillmaskinen Gamestop hadde kjøpt var den samme som han hadde blitt frastjålet.

- Jeg så med en gang på utseendet at det var min maskin. Det er også et såpass spesielt innloggingsnavn på maskinen, og jeg ikke tror det kan være to av den, sier han.

FIKK NAVN OG ADRESSE

På kvitteringen sto navnet til selgeren med hans adresse. Fossum reiste bort til politistasjonen og anmeldte mannen.

Nylig fikk han et brev fra politiet om at forholdet er henlagt «da det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».

- Jeg synes det er merkelig. Her har jeg gjort halve jobben til politiet, og så får jeg beskjed om at saken er henlagt, sier Fossum.

SKREMMENDE

Skiensmannen mener en slik sak ikke akkurat fremmer tilliten til politiet.

- Jeg synes også det er litt skremmende. Det her er de folka som er satt til å passe på oss. Så greier de ikke å finne gjerningsmannen selv om de får fullt navn og adresse, sier han.

Fossum sier det ikke er helt sikkert at det er innbruddstyven som var inne i butikken og solgte spillmaskinen. Men han liknet veldig ut fra den beskrivelsen som kollegaen hans ga.

- Om det ikke er samme mannen, så er det antakelig en person i samme miljø eller kanskje familie. Hvis det ikke er han som sto bak innbruddet, er det uansett forbudt å kjøpe eller selge tyvegods, det er heleri, sier Fossum.

IKKE AVHØRT

Fossum har ikke hørt noe fra politiet mens saken ble etterforsket. Han vet derfor ikke om den mistenkte personen har vært inne til avhør.

Han reiste også opp for å levere spillmaskinen til politiet, siden det kunne være et bevismateriale. Men politiet var ikke interessert i å sikre seg spillmaskinen. De noterte bare serienummeret, og tok kopi av salgskvitteringen.

IKKE INTERESSERT

- Jeg tenkte kanskje de kunne finne fingeravtrykk på maskinen, men de var ikke interessert i å ta beslag i den, sier han.

Den bærbare pc-en som ble stjålet er ikke kommet til rette. Pc-en har en verdi på cirka 10 000 kroner, og inneholdt viktige programmer og tegninger, mens spillmaskinen koster cirka 500 kroner.

- Jeg tror politiet kanskje kunne ha kommet over pc-en min, hvis de hadde tatt en tur hjem til ham. Men det virker ikke engang som politiet har tatt mannen inn til avhør, sier Fossum.

Bjørn Tore Larsen, avsnittsleder for vold og vinningskriminalitet ved Telemark politidistrikt, sier mannen burde ha vært tatt inn til avhør.

- Vi har over 1000 saker i løpet av et år. Det kan skje at det glipper i noen saker. Men denne mannen burde ha vært kalt inn til avhør, og spurt hvor han fikk maskinen fra, sier han.

Larsen kjenner ikke saken, og kan bare uttale seg på generelt grunnlag.

- Men ut fra sakspapirene og rapporten, ser det ikke ut til at mannen har vært inne til avhør, sier han.

- Jeg vet ikke om det er noen som har foretatt seg noe på egen hånd, og at dette ikke er tatt med i rapporten. Men det virker ikke sånn ut fra det jeg har av papirer. Men det kan være vanskelig å bevise at det er samme mannen som gjorde innbruddet, sier Larsen.

- Er det fordi dette dreier seg om forholdsvis små verdier at saken ikke er blitt prioritert?

- Nei, det ville være å spekulere. Vi må hele tida foreta prioriteringer ut fra våre ressurser, men grovt tyveri skal prioriteres, sier Larsen.

Politijuristen som etterforsket saken er for tida på ferie og var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Artikkeltags