Skal du ta med deg din firbeinte venn i sommer, er det visse ting du må ha i orden før du kjører avgårde på tur.

Av hensyn til sikkerheten for både dyret, og menneskene i bilen, bør hunder og katter sitte i bur under transport. Det påpeker veterinær Martine Fossem Nygaard i forsikringsselskapet If.

– Transportbur som er festet i bagasjerommet er det sikreste å bruke, men det finnes også seleløsninger som passer for hund. Hundeseler som festes i det vanlige sikkerhetsbeltet er i handelen i bilrekvisitabutikker og enkelte dyrebutikker, sier veterinæren.

Dersom uhellet først er ute, og din firbeinte venn ikke er sikret, er kan dyret bli slengt rundt i bilen med stor kraft.

Gang med 39

Ifølge Fossem Nygaard kan en hund som veier 20 kilo, veie så mye som 786 kilo, ved bråstopp i 50 kilometer i timen. Da får hunden en vekt på 39,3 ganger så mye som det den har i utgangspunktet.

– Hundeseler er et alternativ, men vær klar over at det sikreste alltid vil være bur. Unngå at burene kan klappes sammen, fordi disse vil kunne kollapse ved et sammenstøt . Et solid bagasjeromsgitter i tillegg betyr ekstra sikkerhet for de foran i bilen, og beskytter dessuten mot flyvende bagasje ved en bråstopp.

Hyppige pauser

Hunder og katter trenger å få en strekk på beina, vel så mye som mennesker, når de er på tur. Ved lange kjøreturer er det derfor greit å stoppe med jevne mellomrom slik at både du og kjæledyret kan få en strekk, vann og gjøre sitt fornødne.

– Disse pausene faller gjerne svært naturlig, for de trenger jo gjerne sjåfør og andre passasjerer også, forteller veterinæren og tilføyer:

– Det har vært en del tragiske hendelser de siste årene i Skandinavia med både hunder og barn i glovarme biler. Det holder ikke å lage en glippe i et sidevindu for å slippe inn frisk luft. Uansett vil bilen nærmest bli en bakerovn i solsteken. Barn og hunder kan ikke forlates alene i bilen når det er sterk varme.

Til utlandet

Og skal man en tur til det store utland, må man ha dette i bakhodet.

– Går turen enda lenger utenlands, er det viktig å huske pass, ormekur og rabiesvaksine. Det tryggeste er å konsultere dyrlege for å forberede hunden riktig for det landet man skal dra til, er rådet fra veterinæren.