Kanalkamerater på tur

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Partnerne i det såkalte Canal Link-samarbeidet var på tur med MS «Victoria» på Telemarkskanalen i går. På agendaen sto felles utfordringer og muligheter.

DEL

Telemark fylkeskommune står som vert for seks av de syv partnerne i det såkalte Canal Link-samarbeidet. Med på turen fra Ulefoss til Kviteseid fra også representanter for kommunene.

MYE FELLES

- Kanalområder, enten de befinner seg i Belgia, på de britiske øyer eller i Tyskland har mange fellestrekk, kanskje spesielt nå som mange av kanalene ikke er den viktigste transportåren for næringslivet, sier Trond Kjellevold til TA. Kjellevold er rådgiver i Telemark fylkeskommune og arbeider med internasjonale spørsmål.

- Vi har nylig fått en bevilgning fra EU på 2,5 millioner kroner, og de pengene bruker vi blant annet til å invitere de andre partnerne for å diskutere felles utfordringer og muligheter.

- Det dreier seg om utviklingen av vannveiene videre, og da snakker vi ikke bare om turisme. Vannveiene ligger der og må ses på som en viktig faktor i fremtidig steds- og næringsutvikling. Og når det gjelder turisme, er det her på Telemarkskanalen et stort potensiale for flere besøkende. I tillegg må det være et mål å få folk til å komme tilbake, ikke bare la det bli en «en-gang-i-livet-opplevelse».

- NOE Å LÆRE

Europeiske kanalområders utfordringer er såpass viktige at selveste EU har tatt tak i dem. Store landområder med kanaler, elver og innsjøer som tidligere var viktige transportveier fyller ikke lenger den samme rollen. Mønsteret kan vi se over hele Europa og på de britiske øyer.

Canal Link-prosjektet favner i utgangspunktet landene rundt Nordsjøen, det vil si Storbritannia, Tyskland, Belgia, Nederland og Norge.

- Fantastisk landskap og rent og pent overalt, her har vi noe å lære, sier Caspar Meijer fra Provincie Noord-Holland i Nederland. Han forteller at de har et stort problem med utslipp fra båter i hans område, rett og slett fordi det mangler fasiliteter både på land og på båtene.

Glenn Millar fra British Waterways er like imponert.

– Her er veldig ulikt det kanalsystemet jeg repre-senterer, forteller han.

– Kanalene i England ligger nær bolig- og industriområder og er mye mer kompakte. Vår viktigste utfordring er å kunne tilby brukerne av kanalene våre bedre tjenester.

ALLE KOMMUNENE

Kanal-prosjektet «Norske vannveier – sammen om vannveiene i Telemark» har allerede resultater å vise til. Blant annet er det utviklet nye internettsider for kanalen, det er ryddet opp kraftig langs innseilingen til, samt at det er igangsatt et prosjekt for frakt av båter fra Tokke og over fjellet til Vestlandet.

- For Telemark er det viktig å få samarbeidet mellom kommunene til gli, sier Trond Kjellevold.

– Og da snakker vi ikke bare om de kommunene som kanalen går igjennom. Dette er interessant for alle Telemarks kommuner, fra Kragerø til Vinje.

Artikkeltags