Kampen for livsverket

Artikkelen er over 14 år gammel

Etter opprivende og slitsomme dager i retten, er det godt for Aasmund Beier å pleie sin sjeldne samling av italienske trær. Hunden Solan er en god venn når matfar trenger en pause fra porselenskrangelen.

DEL

- Solan forstår mange ord, men detaljene om porselenet har jeg ikke prøvd på ham. Han behersker ikke rettsbegrepene, sier museumsbestyrer for Porsgrunn bymuseum, Aasmund Beier. Denne uken startet saken om retten til å eie skjørt, gammelt og vakkert porselen. Sukk og snøft over motstandernes påstander, kunne høres fra bestyrerens plass i salen.

INGEN GRENSE

- Yrke og privat engasjement går i ett for meg. Det er viktig å engasjere seg når man mener noe, mener 54-åringen, som har et navn som betyr «vern, verner».

- Aasmund er et navn i slekta tilbake til 1500-tallet. Jeg er tilfreds med navnet. Det passer jo godt.

Han synes det er trist og slitsomt å kjempe mot kapitalkrefter til stadighet. Han vil jo bare bevare byens identitet og verdifulle kulturskatter for fremtiden.

SLITSOMT SPETAKKEL

- Hvorfor er det så mye krangling i museumsbransjen?

- Ja, si det. Alt spetakkelet må være en kombinasjon av sterke meninger, personlig engasjement og pengemangel. Det lille vi har til bevaring her i Norge, burde jo ikke være noe problem, sier Beier og tar en rask tankereise til sin favorittby.

- Jeg er helt betatt av Roma og Italia, som er så fullt av kulturskatter. Der bevarer de fortidsminner med stor ærbødighet. Det er harmoni i ny og gammel bygningsmasse, forklarer museumsbestyreren. I porselensstriden har han et spesielt forhold.

- Ingen vet hvor mye arbeid jeg har lagt i samlingen. Jeg vil kalle den mitt livsverk. Det er en absurd situasjon å bli stevnet for retten. Jeg skjønner ikke hva saken handler om, sier Beier, som alltid har hatt et godt samarbeid med fabrikken. Han innrømmer at saken er en følelsesmessig påkjenning.

SAMLER TRÆR

- Ut med bikkja sammen med kona, er svaret på god avkobling. Han er ingen samler privat, men så kommer det fram at mannen har grønne fingre.

- Jeg har en masse trær i hagen, som jeg har fått fram av frø fra Italia. Det er en morsom og fin hobby. Det vokser i naturen og kulturen.

Aasmund Beier får mye ros fra lokalbefolkningen for sin kamp i ulike sammenhenger.

- Jeg opplever også ros fra motstanderne, men det er ikke det jeg vil ha. Jeg vil ha gjennomslag.

Artikkeltags