Juletrefangst med komplikasjoner

GRØNNE GLITRENDE: Grana svever i stroppen mens den løftes rett fra rot til lastebil. Julegrana som skal pryde rådhusplassen i Porsgrunn ble felt på denne gårdsplassen ved Buer i Skien

GRØNNE GLITRENDE: Grana svever i stroppen mens den løftes rett fra rot til lastebil. Julegrana som skal pryde rådhusplassen i Porsgrunn ble felt på denne gårdsplassen ved Buer i Skien Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

- Jeg tror ikke folk flest vet hvor mye kommers det er å få julegrana på plass, sier Tom Erik Pettersen i parkavdelingen.

DEL

For å finne den perfekte grana til en julepyntet rådhusplass må Anne Humborstad og kollegaene fra kommunalteknikks parkavdeling i Porsgrunn krysse kommunegrensa.

BRED LAST

- Vi har sett over 30 trær før vi bestemte oss for dette. Vanligvis er trærne til rådhusplassen 12-16 meter høye, dette er nok ikke mer enn 10-12, men tar det igjen i bredden.

Og nettopp bredden skal by på komplikasjoner.

Mer enn fire meters bredde på lasteplanet må bilen merkes med «bred last». Og treet Humborstad har sett seg ut overskrider grensa med god margin. De nederste greinene subber i bakken, når grana er plassert på planet. Greiner må bindes opp, og paller stables under grana for å unngå knekte greiner. Ellers kan porsgrunnsfolk bli avspist med et skamfert juletre, og det vil ikke Humborstad tillate.

- Her må det ikke ramle av ei eneste kongle, humrer kranbilføreren fra Oppkjøp Sentralen.

- JULESTRIA

I et meters dypt hull på rådhusplassen skal grana kiles fast og forankres.

Men før den tid må den felles på en gårdsplass ved Buer i Skien. Anne klatrer opp midtveis i treet, for å finne et godt punkt å feste stroppen som krana skal løfte grantreet med. Blir den festet feil, kan treet tippe over.

- Jeg tror ikke folk vet hvor mye kommers det er å få julegrana på plass. Det er julestria for oss dette her, humrer Tom Erik Pettersen.

- Morostress kaller jeg det, sier Humborstad, etter at hun har fått begge føttene plassert på bakken.

KRONEN PÅ VERKET

Denne årsida bruker parkavdelingen mest tid på beskjæring av kommunens flere hundre trær. Men i løpet av de nærmeste dagene skal ytterligere fire flotte grantrær felles, og plasseres på kommunens torg. Søndag slås tennes julelysene på Zimmermannløkka på Vestsida, Meierigården, rådhusplassen, samt fisketorget og øvre torg i Brevik.

Selve kronen på verket er nemlig rådhusgrana. Men denne gangen er grana så bred at det ikke holder med forsterkningene fra Oppkjøp Sentralen som ruller inn på gårdsplassen. Også politiet må tilkalles for eskorte når grana skal fraktes langs veien.

RESERVEGRAN

På rådhusplassen står folk klare til å pynte treet. De skal sørge for at grana blir dekorert med lyskjeder i god tradisjon. Og dersom grana ikke kommer seg helskinnet ned til plassen har Humborstad en løsning på problemet.

- Vi har ei reservegran på Heistad. Familien har sagt seg villig til å beholde treet ett år til, dersom vi ikke får bruk for det i år, sier Humborstad, og krysser fingrene for at alt skal gå bra.

Artikkeltags