- Du får byttet det meste

HER FÅR DU BYTTE: - Du får byttet det meste her, så lenge det er i salgbar stand, forteller Linda Magnussen hos Ark på Herkules.

HER FÅR DU BYTTE: - Du får byttet det meste her, så lenge det er i salgbar stand, forteller Linda Magnussen hos Ark på Herkules.

SKIEN: Det var travelt i butikkene på Herkules 3. juledag, og mange skulle bytte. Vet du egentlig hva du kan få byttet og hvordan reglene er?

DEL

Mange var ute for å gjøre et salgskupp, mens andre hadde litt av hvert å bytte fredag i romjulen.

Butikkene annonserte med store salgsplakater og det var folksomt på Herkules allerede ved 10-tiden fredag.

- Mange innom for å bytte

På bokhandelen Ark, var det flere som skulle bytte og Linda Magnussen og Ida Brubakken var klare for å ta imot bytteklare kunder.

– Vi har jo holdt åpent en time allerede og det har vært flere innom for å bytte, forteller Magnussen, og forteller at det meste kan byttes.

– Du får byttet alt her, så lenge det du skal bytte er i salgbar stand. Om ikke du skulle ha kvittering, går det stort sett fint, forteller hun.

- Tradisjon for å bytte

Det er ikke alle gavene som ligger under juletreet som faller i smak. I fjor viste en undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet at hele to av fem bytter julegavene de har fått.

– Det er en sterk tradisjon for at du kan bytte julegaver i romjulen, selv uten byttelapp eller kvittering. Likevel er det ikke slik at forbrukeren med loven i hånd kan kreve å bytte en gave som ikke falt i smak, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– Bytterett er vanligvis avtalt mellom kjøper og selger. Dette er typisk byttelapp for gaver eller en returordning skrevet på kvitteringene eller i vilkårene. Vanligvis er det en forutsetning for bytte at varen er ubrukt og at den ikke er skadet, fortsetter Iversen.

Egne regler på nett

– Kan man kreve å få pengene tilbake i stedet for tilgodelapp i butikkene?

– Med mindre varen er solgt med «åpent kjøp» så har du ikke krav på å få pengene tilbake. Hvis du ikke finner noe i butikken når du er innom, er det vanlig å få en tilgodelapp som du kan bruke senere i samme butikk.

Hvis du har handlet på nett er det andre regler.

– Handler du på nettet har du fjorten dagers angrerett etter at du har fått varen. Det er en lovfestet rettighet og gir deg rett til pengene tilbake, men du må dekke returen selv, sier Iversen.

Artikkeltags