Søte, saftige og kortreiste

REKORDÅR: 2015 har vært et rekordår for jordbær. Petter Borgestad har all mulig grunn til å juble. 
FOTO: MATS TVERAAEN

REKORDÅR: 2015 har vært et rekordår for jordbær. Petter Borgestad har all mulig grunn til å juble. FOTO: MATS TVERAAEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Sola steker på Borgestad og på et jorde står omkring tjue mennesker og plukker jordbær. De står der gjennom sommeren og tjener godt på å dra bær av planter. Ved enden av jordet står Petter Borgestad, det er hans gård og jordbær.

DEL

2015 har vært et rekordår for jordbær, en bonde hadde for mange og en kjøpmann var akkurat dristig nok til å ta dem, og dermed forsyne lokalbefolkningen med mange og billige bær.

Den høye mengden bær gjør det også til et godt år for både de som plukker og selger bærene.

Ny rekord

– I fjor solgte vi 63 tonn bær. I år har vi så langt solgt 73 og det er enda noen uker igjen, forteller gårdeieren fornøyd.

Omtrent en fjerdedel av omsetningen går privat, de resterende tre fjerdedelene går gjennom lokalbutikker som blant annet Rema 1000 på Gimsøy. Butikken har hatt grensesprengende tall i løpet av jordbærsesongen.

– Det ser ut som om vi får jordbær for atten kroner i dag, sier Jan Petter Steinsholt, kjøpmann på Rema 1000 og lener seg fornøyd tilbake i kontorstolen.

På toppen

Butikken ligger på toppen av listen over utvikling i lokalbutikkene, det er ikke rart da forrige uke hadde en omsetning på rundt 5000 kurver, og uken før solgte nesten 3000 første dag. Butikken har hatt en økt omsetning på 120.4 prosent i løpet av de siste månedene.

– Det har gått ganske bra siden jeg tok over første mai, sier Jan Petter og smiler lurt.

Han forteller at løsningen har vært å gripe enhver sjanse som kommer, slik som han gjorde med jordbærene. De saftige røde bærene går nesten rett fra jordet til butikken.

Det er så de skal holde seg saftige, da holdbarheten på jordbær er lavere enn en del annen frukt.

De ferske bærene viser i praksis hvor viktig det er med kortreist mat.

Årets høydepunkt

– Det er fantastisk godt med ferske jordbær, det er et av årets høydepunkter. Vi har vel kjøpt godt og vel to kasser i år. Sier Solveig (70) og Ole Jørgen Sætre (69).

Ole Jørgen legger til at det ikke nødvendigvis er prisen det står på, det er kvaliteten som teller.

Med årets rekorder skal det ikke stå på verken pris eller kvalitet.

Artikkeltags