Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg skulle bli frisk med LSD

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: En skienskvinne (75) var blant dem som ble utsatt for LSD-terapi ved Modum bad nervesanatorium. – Behandlingen var helt katastrofal for min psykiske helse, sier hun.

TA skrev nylig at politiet er bekymret over at LSD er blitt et motedop blant ungdom i Grenland. I etterkant av dette ble vi kontaktet av en skienskvinne (75).

- Jeg vil advare ungdom på det aller sterkeste mot å prøve LSD. Jeg fikk dette stoffet da jeg var til behandling på Modum, forteller hun.

I 1964, som 27-åring, ble kvinnen lagt inn på Modum bad nervesanatorium.

– Jeg var lammet av angst da jeg kom til Modum. Men stedet hadde et godt rykte, så jeg trodde de kunne hjelpe meg. Og de sa LSD-terapien kunne forkorte behandlingstiden. LSD-behandlingen var frivillig, men hun sier hun måtte undertegne en avtale hvor hun lovet at hun aldri skulle snakke om behandlingen.

Hun måtte gjennomgå flere tester før hun kunne starte LSD-terapien.

– De ville se om jeg var sterk nok, så jeg ikke gikk inn i en psykose. De fleste legene hadde prøvd stoffet, men ikke min. Han hadde hjerteproblemer, sier hun.

EN REISE TIL HELVETE

Den første LSD-dosen var forsiktig, sier hun.

– Men det var skremmende. Da jeg gikk på toalettet, følte jeg meg plutselig helt mikroskopisk. Jeg ble så liten at jeg ikke nådde opp til dørhåndtaket.

– Og en gang opplevde jeg min egen fødsel. Det er det mest vanvittige jeg har opplevd, men var også interessant. Det viser i hvert fall hva slags vanvittige forestillinger du kunne få av denne rusen.

Under den neste behandlingen gikk det mye verre.

– Jeg fikk en såkalt «bad trip», hvor jeg gikk rett ned i svarteste «helvete». Jeg ropte til legen at han måtte stoppe behandlingen. Men det ville han ikke. Han holdt meg med makt tilbake i sengen. Det var en håpløs følelse. Jeg ønsket å dø, sier hun.

Totalt fikk hun fire LSD-behandlinger over en periode på ni måneder. Den siste behandlingen resulterte i en forferdelig følelse av fortvilelse, sier hun.

– Det var da jeg følte dette vanvittige hatet. Det hatet som gjorde at jeg hadde et sterkt ønske om å drepe terapeuten med kniv – en skremmende følelse.

Flere medpasienter opplevde «bad trips»

– En kvinne trodde hun var en løve. Hun angrep terapeuten. De måtte gi henne en sprøyte for å roe henne ned. Jeg opplevde mye merkelig med pasienter i LSD-rus på Modum.

LANG VEI TILBAKE

– Det gikk rett vest med meg etter Modum-oppholdet. Jeg slet med store psykiske problemer i mange år etterpå, sier kvinnen.

Etter hvert, med egeninnsats og behandling hos psykolog, lyktes det henne å gjenoppta yrkeskarrieren.

– Jeg klarte å jobbe meg igjennom det, og kom tilbake som et menneske uten angst. Jeg begynte i jobben igjen da jeg ble 52 år.

Hun tilføyer:

– Huff, det har vært mange bortkastede år.

– RENE HASARDSPILLET

Hun har vært tilbake på Modum tre ganger for å gå igjennom journalen sin.

– Da har jeg bare møtt vennlighet og forståelse. Det skal de ha all ære for.

I 2003 iverksatte Helsedepartementet en granskning som viste at det fra begynnelsen av 1960-årene til midten av 1970-årene ble drevet utprøvning med bruk av LSD i behandlingen av psykiatriske pasienter, særlig ved Modum bad nervesanatorium.

«Det er imidlertid ikke avdekket forhold som tyder på at den enkelte pasientens beste ikke var det overordnete hensynet i denne utprøvende behandlingen,» står det i rapporten.

– Jeg snakket med denne kommisjonen. Det er ganske utrolig at de konkluderte med at behandlingen var til pasientens beste, etter hva jeg og flere fortalte dem. Jeg følte meg som en slags forsøkskanin, sier skienskvinnen.

Hun får støtte av psykolog og forsker Joar Tranøy, som har skrevet en bok om LSD-terapi i Norge.

– Det er lite som tyder på at noen fikk det bedre av LSD-terapi, men mange har fått det verre. Det var det rene hasardspillet med helsa til dem det gjaldt, sier han til bladet Psykisk helse.

TAR AVSTAND

Modum bad tar i dag avstand fra behandling med LSD.

- LSD-behandling er langt unna det vi driver med i dag, sier klinikkdirektør Tron Svagård ved Modum bad.

Kommentarer til denne saken