Jaget opp i tre av beruset elg

HUND PÅ VAKT: Flere grunneiere i jaktområdet rundt Vealøs tror Bjørn Stensrud kan ha møtt en kranglete elg i bakrus. Etter den dramatiske opplevelsen, fikk jegeren fort tilbake både  humor og hvilepuls. Harebikkja Prins er litt mer betenkt.

HUND PÅ VAKT: Flere grunneiere i jaktområdet rundt Vealøs tror Bjørn Stensrud kan ha møtt en kranglete elg i bakrus. Etter den dramatiske opplevelsen, fikk jegeren fort tilbake både humor og hvilepuls. Harebikkja Prins er litt mer betenkt. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Jeger Bjørn Stensrud slappet av med en kaffekopp i skogen da han plutselig så inn i et par illsinte elgøyne. Ikke siden yngre dager har 60-åringen klatret så kjapt opp i et tre. Der satt han i to timer.

DEL

Les også: Kan være livsfarlig

Les også: Svært mager elgjakt

Bjørn Stensrud er en ivrig skogsmann. Han har jaktet og slurpet kaffe ved bålet i over femti år.

Fredag for to uker siden slapp han harebikkja Prins løs i området ved Vealøs i Gjerpensdalen. Som harejegere gjør, tok han fram kaffekoppen, satte seg godt til rette på stolsekken og ventet på at bikkja skulle få los.

- SÅ GÆER'N UT

- Etter en halv time kom bikkja tilbake. Den virket skremt. Da fikk jeg se en elg 30 meter unna. Den stod stille og så på meg. Så begynte den å karre med forbeina og senke hodet, mens ørene lå flatt bakover og øynene vrengte seg. Den så helt gæer'n ut.

- Hva tenkte du da?

- Søren au...Jeg hadde børsa på bakken ved siden av meg. Jeg hadde bare hagla med siden jeg skulle på harejakt, men jeg la i en haglpatron. Bikkja knurret. Da kom elgen mot meg i full fart. Jeg rakk å kaste meg til siden for å søke ly i et kratt.

- PANIKKEN HJALP MEG

Bjørn Stensrud avfyrte et skremmeskudd, men da ble elgen enda mer forbannet. Den eneste løsningen var å klatre opp i det eneste treet som stod rett ved.

- Stammen på grantreet var tykkere enn meg, for å si det sånn. Jeg var god til å klatre i yngre dager, men jeg er jo blitt eldre... Panikken hjalp meg oppover stammen.

Jegeren bykset kjapt to og en halv meter før han kunne søke dekning på den første greina. Under stod den sinte elgen og hadde ingen planer om å trekke seg tilbake.

- Børsa lå igjen på bakken, men jeg hadde mobil og tobakk i lomma. Jeg ringte til en kamerat i viltnemda og spurte om jeg kunne avlive dyret. Det fikk jeg lov til.

LANG VENTETID

Bjørn Stensrud ringte broren sin, slik at han skulle komme med rifla. Han ringte også kona. Alle han ringte til lo godt da de hørte hva som hadde skjedd.

- Etter en halvtime mistet jeg tobakkspapiret ned. Jeg var helt skjelven. Jeg forsøkte å komme meg ned da elgen var rundt 60 meter unna, men den kom tilbake mot meg som ei kule. Jeg satt så i halvannen time på greina, som også begynte å gi litt etter. Jeg kunne ikke røyke og måtte bare vente på hjelp, sier Stensrud.

FYLLA HAR SKYLDA?

Elgen vandret rundt treet i drøye to timer før den fant ut at den ville trekke seg tilbake. Like etter kom broren. Elgen kom seg unna.

- Mens jeg satt oppi treet, måtte jeg le av det hele. Jeg skjønner godt at familie og venner flirer godt av historien. Tenk gamle gubben måtte klatre opp i et tre!

- Men hvorfor tror du det hadde klikka for elgen?

- Nei, etterpå har jo folk på gårdene rundt her fortalt at de sannsynligvis er jaget inn i huset sitt av den samme elgen. Den har oppført seg truende mot flere og noen mener den har spist gjæret nedfallsfrukt.

IKKE SKREMT

- Den kan rett og slett ha vært full. Og får dyra en rus, kan de faktisk aldri bli helt gode igjen, sier Bjørn Stensrud.

Lørdag fylte han 60 år - noe som ikke er en selvfølge etter den dramatiske episoden. Skremt er han ikke. Skogen er hans andre hjem og han har siden vært ute på daglige jaktturer.

Artikkeltags