Ja, vi elsker mer om sommeren

Artikkelen er over 18 år gammel

Telemarkinger handler, i likhet med resten av landet, kondomer til den store gullmedalje om sommeren. Det viser tall fra markedsføringsfirmaet ACNielsen AS.

DEL
- Det er ingen tvil om at vi selger mer kondomer om sommeren, sier daglig leder ved Esso på Myren i Skien, Jens Otto Bratsberg. Bare julebordsesongen kommer opp mot sommersalget.
TENKER PÅ SEX
- Om sommeren kommer kjæresteparene ut av sofakroken, folk kler seg lettere og vi tenker mer på sex. Dermed fyker kondomsalget til værs, mener daglig leder Tone-Berit Lintho ved RFSU Norge. Seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, Ulla Ollendorff tror også at det faktum at folk reiser mer som sommeren, er et moment i saken.
- Folk er blitt flinke til å ta ansvar. De tar med seg kondom på ferie. Og det er ikke riktig at det bare er jentene som tar ansvar. Guttene er minst like fornuftige, mener hun.
HETEST I JULI
For vår del av landet, nærmere bestemt Telemark, Buskerud, Vestfold, Aust-Agder og Vest-Agder er trenden soleklar: Folk kjøper flere kondomer om sommeren enn ellers på året, og det er juli som er den store aktivitetsmåneden, dersom vi viser til salget av kondomer. Tett på følger august, og så desember og januar, julebordmånedene. Det viser tall fra markedsundersøkelser gjort av firmaet ACNielsen AS fra juli 2001 til og med juni 2002.
- Det selges nesten like mye kondomer rundt julebordstider som om sommeren, men bare nesten, sier Lintho.
I juli i fjor kjøpte folk i vårt distrikt til sammen 5450 kondomer. Mai i år var «jumbomåneden», da handlet folket i vårt område «bare» 2900 kondomer. Prosentvis økning fra det laveste salget i mai til det høyeste i juli er på hele 88 prosent i Telemark og nabofylkene.
KJØPTE 400 KONDOMER
- Det er ingen tvil om at folk kjøper mer kondomer nå om sommeren, ja, sier daglig leder ved Esso Myren Servicesenter, Jens Otto Bratsberg.
- Det går mest på kveldene og nettene. Og det er like ofte jenter som handler som gutter. Her om dagen hadde vi en mann innom som skulle ha 400 kondomer. Det kom på 3000 kroner, forteller Bratsberg.
Folk kjøper heller kondomer i dagligvarebutikken eller på bensinstasjonen enn på apotekene. I enkelte butikker har kondomsalget vokst med 30 prosent i alle sommermånedene, sett i forhold til resten av året. Landsgjennomsnittet er en vekst på mellom 5-15 prosent i alle sommermånedene sett i forhold til resten av året, ifølge RFSU Norge. Merk at det her ikke snakkes om månedsvis salg, men alle sommermånedene til sammen.
PROFIL VINNEREN
Det er kondom-merket PROFIL som selger mest. Hele 40 prosent av alle solgte kondomer er av denne typen.
- Det har med tilgjengelighet å gjøre. Det er dette kondomet mange «alltid» har brukt, og det blir gjerne en vane, sier Lintho.
Ifølge en undersøkelse gjort av Helsedirektoratet har nordmenn de siste tre årene blitt flinkere til å bruke kondom. Men selv om sexlivet blomstrer om sommeren, synker importen av kondomer.
- Importen av kondomer i 2001 kontra for tolv år siden har gått ned med 30 prosent. Det er på mange måter en skremmende utvikling, sier Lintho.
AIDS - FOLKEEPIDEMIEN
WHO (Verdens Helseorganisasjon) har tidligere i år spådd at 70 millioner mennesker kommer til å dø av AIDS i løpet av de neste fem årene.
- Dette sier noe om at folk må være fornuftige. Selv om det er litt plundrete, bør folk være fornuftige nok til tåle den lille ekstra innsatsen det tar å påføre kondomet før samleie, sier Lintho.

Artikkeltags