Slutt på pengefrysen for IS-kriger fra Skien

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: PST avbryter nå frysingen av pengene til Bastian Alexis Vasquez fra Skien. Årsaken er at det ikke har kommet livstegn fra nordmannen på svært lang tid.

DEL

Det skriver VG. 25-åringen har lenge vært etterlyst via det internasjonale politisamarbeid Interpol og i november 2014 gikk PST til det skrittet å fryse hans bankkonto.

Vasquez konverterte til islam og har tidligere vært aktiv i den ytterliggående norske gruppen Profetens Ummah.

I juni 2014 sto han fram som medlem av Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL, i en video som skal ha vært tatt opp i grenseområdene mellom Syria og Irak.

LES OGSÅ: - De farligste IS-lederne er fra Skandinavia

- Alle formuesgoder tilhørende Vasquez, «herunder nåværende og fremtidige bankkonti i nasjonale og internasjonale finansinstitusjoner, båndlegges inntil annet bestemmes av Politiets sikkerhetstjeneste eller retten, men ikke utover 15 januar 2015», sto det i den opprinnelige kjennelsen fra retten. Denne pengefrysen ble senere forlenget.

LES OGSÅ: Fortsetter å fryse kontoene til islamist fra Telemark

Advokaten John Christian Elden som mener at hans klient kan ha avgått med døden i Syria fordi det er svært lenge siden det har kommet livstegn fra han. Dette er aldri direkte bekreftet av norske myndigheter, men de velger nå likevel å stanse pengefrysen.

LES OGSÅ: Etterlyste Bastian Vasquez skal være død

– På grunn av langvarig fravær av livstegn har vi besluttet at vi ikke begjærer videreføring av båndleggingen av hans bankkonti, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG.

Artikkeltags