Er han gissel hos «The Beatles»?

Gissel: Porsgrunnsmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal være tatt til fange av IS i Syria.Faksimile: Magasinet Dabiq

Gissel: Porsgrunnsmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal være tatt til fange av IS i Syria.Faksimile: Magasinet Dabiq

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Raqqa/Oslo: Mye tyder på at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) blir holdt fanget av en celle innen Den islamske staten (IS) som har fått kallenavnet «The Beatles».

DEL

Cellen består av fire medlemmer som antas å være britiske muslimer, og det er ifølge løslatte gisler fangene selv som har gitt dem kallenavnene John, Paul, George, og Ringo etter medlemmene av den britiske popgruppa.

Mest kjent er «John», som britiske medier har døpt «Jihadi John» og som britisk og amerikansk etterretning ifølge Washington Post har identifisert som den kuwaitiskfødte briten Mohammed Emwazi.

«Jihadi John»

Emwazi dukket først opp i en IS-video i august i fjor der et amerikansk gissel, journalisten James Foley blir drept.

Han skal også ha figurert i videoer der den amerikanske journalisten Steven Sotloff, de britiske hjelpearbeiderne David Haines og Alan Henning og den amerikanske hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig ble likvidert for åpent kamera.

Vestlig etterretning skal også ha identifisert to av de andre maskerte medlemmene av cellen, den ene av dem London-rapperen Abdel-Majed Abdel Bary som har fått kallenavnet «George».

Brutale

«The Beatles» fikk sitt kallenavn fordi medlemmene av cellen ifølge tidligere gisler snakket sammen på engelsk og hadde et begrenset ordforråd på arabisk.

Løslatte gisler har fortalt hvordan IS-ledelsen åpenbart har gitt de fire ansvaret for vestlige gisler, og at de framsto som mer brutale enn andre IS-medlemmer.

Fangene ble blant annet utsatt for liksomhenrettelser og korsfestelser, påført elektriske sjokk og utsatt for vanntortur.

For ett år siden ble det anslått at «The Beatles» holdt minst 23 vestlige gisler, men tallet er uklart ettersom mange land har valgt å holde tilbake informasjon om egne statsborgere i IS-fangenskap av frykt for å forverre situasjonen deres.

Norske myndigheter ble kjent med bortføringen av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad alt i januar i år, men gikk først offentlig ut etter at IS selv hadde fortalt om nordmannen i sitt tidsskrift Dabiq.

Ifølge løslatte gisler blir de vestlige fangene holdt i byen Raqqa vest i Syria, der IS har sitt hovedkvarter.

Den ene av fire franskmenn som ble løslatt i april i fjor, har fortalt om kummerlige forhold, overfylte fangehull og brutal behandling fra fangevokternes side.

– Uansett når «The Beatles» dukket opp, fant det sted en eller annen for fysisk avstraffelse eller tortur, fortalte Nicholas Henin til ITV i oktober i fjor.

Ifølge Henin moret fangevokterne seg blant annet ved å tvinge fangene til å slåss mot hverandre, for deretter å torturere taperen.

Henin forteller også at andre IS-medlemmer på et tidspunkt byttet ut de fire fangevokterne i «The Beatles» fordi de mente at de var for brutale.

Ifølge Henin har flere av de vestlige gislene konvertert til islam under tiden i fangenskap. Om dette er i håp om å berge livet, er ikke kjent, men ifølge Henin virket konvertittene oppriktige i sin nye tro.

Artikkeltags