Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom i risikosonen kontaktes tidligere for å skifte retning

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Kommunene har vært uforberedt på hvordan de skal håndtere ungdommer som verver seg som fremmedkrigere. Nå blir personer i risikosonen kontaktet tidligere for å få dem til å snu.

SLT-koordinator i Skien, Frøydis Straume, er den eneste i Telemark som studerer «Voldelig ekstremisme», et nytt studie som startet i høst ved Høgskolen i Oslo.

– Hele fenomenet er nytt for Kommune-Norge, og det har vært en usikkerhet blant ansatte med hvordan vi skal jobbe med dette. Vi har vært vant til at dette er et politiområde, men PST og politiet har siden i fjor vært tydelige på at det er et samfunnsansvar, sier Straume.

Risikoområde

Skien er en av 23 kommuner i landet som er pekt ut som risikoområder for rekruttering av ungdommer til terrorisme. Politi og kommune jobber nå sammen for å forebygge at frustrerte ungdommer som påvirkes av proffe filmklipp på nettet, ender opp som fremmedkrigere.

– Ungdom som ikke får til livene sine enten med utdanning, økonomi eller kjæreste, føler en avmakt og begynner å leite etter måter å få ut den negative energien. Det har vi sett før i MC-kriminelle miljøer eller gjengdannelser. Men IS får en helt annen og stor påvirkning gjennom filmklippene på nettet, som er proft regissert med bruk vestlig kultur som World of warcraft for å appellere til ungdom her, sier Straume. Skal ungdom stoppes, må det skje tidlig.

– Hvis det har gått for lang tid, har de blitt hjernevasket og omgås bare personer i et lukket miljø som bekrefter det de mener. For å få inn flere argumenter og nyanser, er det nødvendig å starte tidligere. I stedet for å diskutere meninger om religion og politikk med dem, spør vi hva de drømmer om og hva slags hverdag de ønsker seg. Det er ofte det som skal til for å starte en dialog, sier hun. SLT-koordinatoren ser at hendelser som terroren i Paris og flyktningstrømmen har forsterket hatytringene på hver side.

– De siste ukene har voksengenerasjonen ukritisk delt artikler tatt ut av sin sammenheng på sosiale medier, som aprilspøken i TA om somaliske gateskilt. Det viser at mange har blitt skremt og tar frykten ut på grupper som ikke tilhører disse miljøene. Det er lett å glemme at nettet er et offentlig rom.