Nettavisen har betatestet iOS 9 gjennom sommeren, og denne gangen er det en del positive nyheter vi har festet oss ved gjennom uker med testing. Her er nyhetene vi tror folk vil sette pris på:

SIRI FORSTÅR NORSK: Den største nyheten i iOS 9 er at taleassistenten Siri når forstår og snakker norsk. Det oppleves som svært praktisk i hverdagen når en først begynner å bruke det.

Siri forstår norsk

Under sin store høstlansering, understreket Apple hvor viktig de tror talestyring av teknologi blir framover. I mange år har andre land hatt glede (og litt frustrasjon) av den digitale taleassistenten Siri til iPhone og iPad, og endelig forstår hun også norsk.

Og når hun først gjør det, er det nesten glemt hvor lang tid det har tatt - hun forstår nemlig ypperlig norsk. Så lenge en prater temmelig tydelig, er det sjelden at Siri misforstår beskjeden.

Det er først når en begynner å bruke Siri i hverdagen at en forstår nytten av det hele, men her er et praktisk eksempel: Du sitter i bilkø på vei hjem, og ser at du kommer litt for sent hjem til middag. Istedenfor å fiske opp telefonen, ta risikoen med å forfatte en tekstmelding samtidig som du forsøker å følge med på veien, kan du nå holde inn hjemknappen til Siri blir aktivert, og si noe slikt som "Gi beskjed til kona at jeg blir en halv time forsinket".

Siri har lært seg hvem av kontaktene dine som er kona, og forfatter en tekstmelding. Deretter spør hun om du er klar til å sende den, og du trenger bare å svare med et "ja" eller et "ok". Deretter kan du si "spill noe av Led Zeppelin" og køkjøringen blir mye lettere å takle ...

Har du mobilen koblet til strømmen i bilen, trenger du ikke å røre den i det hele tatt, men aktiverer Siri ved å si "Hei Siri".

Det er jo artig å spørre om hva som er meningen med livet, men når en nå kan begynne å spørre Siri om veien hjem, når neste buss går, eller om vi trenger paraply i morgen, begynner hun faktisk å få en sentral rolle i hverdagen.

Alltid tilbake til der du slapp

Etter vår mening er Siri på norsk den største nyheten som vil spille en rolle i hverdagen, men også en annen detalj gjør bruken av telefonen mer praktisk.

Når du i iOS 9 klikker på en lenke i en epost eller artikkel, eller en knapp i en app, vil du nå se valget "Tilbake til ..." øverst i venstre hjørnet på skjermen. Klikk her og du er tilbake der du slapp. Det er bare en liten detalj, men du verden så mye vi bruker den.

Snarveier som vet hva du vil

En av de smartere tingene Apple har lagt til i iOS 9, er "proactive"-teknologien som foreslår apper og innhold basert på hvor du er og tid på døgnet.

Disse hurtigvalgene finner du ved sveipe til skjermen du har lengst til venstre. I løpet av dagen bruker jeg mange apper jevnlig, men når det er på tide å slappe av i sofaen med en TV-serie, finner jeg alltid appen for å fjernekontrollere Apple TV blant hurtigvalgene. Praktisk.

Multitasking på iPad

En annen stor nyhet er selvsagt muligheten til å dele skjermen på iPad mellom to apper.

Du sveiper inn fra høyre side på skjermen, og velger hvilken app som skal være nummer to, og om den skal ta halve skjermen eller bare en tredel.

Apple

PRAKTISK: Appen "Notater" har blitt oppjustert, nå kan du blant annet tegne i den.

Oppjustering av "Notater"

"Notater" er etter vår mening en av de mer undervurderte innebygde appene på iPhone. Det er en kladdebok hvor du kan rable ned ting du må huske i en fart eller ideer du sparer på. En rask og enkel app, som "bare er der" når du trenge den.

I iOS 9 har Apple endelig oppdatert den med noen praktiske funksjoner. Du kan for eksempel legge til bilder i teksten, men det vi har brukt mest er muligheten til å tegne. Som samtidig betyr at du kan skrive med pekefingeren.

Du kan også gjøre lister til sjekklister (tips: handleliste).

Bedre batteritid?

Apple har lovet at iOS 9 skal være snillere med batteriet på iPhone. Vi har ikke lagt merke til det i noen særlig grad gjennom betatestingen. Det som imidlertid har blitt lagt til er en spareblussmodus.

Når du har 20 og 10 prosent igjen på batteriet, spør telefonen nå om du vil aktivere spareblussmodus for å sprare strøm. Det vil si at systemet reduserer visuelle effekter, lar være å hente e-post, og skrur av bakgrunnsoppdatering av apper og automatiske nedlastinger inntil du får ladet igjen.

Vi håper strengt tatt at Apples løfte om mer batteritid er noe annet enn denne noe uelegante løsningen, men det er i alle fall en nødløsning som fungerer i et knipetak.

Slik oppdaterer du til iOS 9

Den enkleste måten å oppdatere iPhone og iPad på, er å først ta en sikkerhetskopi av innholdet via iCloud (om dette ikke gjøres automatisk), og der etter laste ned oppdateringen trådløst direkte til enheten.

Når oppdateringen blir tilgjengelig, finner du den ved å gå til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering, og følge instruksjonene. For å laste ned iOS 9 må du være koblet til et trådløst nettverk.