Gå til sidens hovedinnhold

Inspirerte bort pinnebrød og pølser

Artikkelen er over 10 år gammel

- Jeg har aldri laget gjort noe annet enn å grille pølser på tur, sa Jorunn Hauso før turen. Etter turen hadde inspirasjonen fylt hjertet.

- Vi er amatører når det gjelder å lage mat i fjellet, sa Aase Bjelland.

De to var i en venninnegjeng på fem på Haukeliseter Fjellstues første fjellmatkurs.

- Vi er ofte på en storbyferie til en by på b. Denne gang ble det Busstur til Haukeli, flirte jentene.

- Ble dere inspirert?

- Ja. Neste klubbkveld skal vi nok være ute, tenker jeg, smilte Jorunn.

Markedsansvarlig Kristian Skrabeklev fra Herøya og kokk Paulina Lennartson fra nabolandet tok med seg 23 kursivrige ut i skogen. Halvannen times «trekking» ble etterfulgt av fem forskjellige retter laget av hver gruppering.

IKKE SPESIELT VANSKELIG

- Vi vil få folk til å lage mer spennende og annerledes mat, og det trenger ikke være spesielt vanskelig, sa kokken.

- Vi forsøker å lage mye forskjellig, slik at folk kan finne deres favoritt. Meningen er ikke at de skal kopiere rettene, men finne ut at det ikke er nødvendig med pølser, forteller Lennartson.

- Utrolig inspirerende, var den felles tilbakemeldingen etter at to kursdager var over.

Menyen var gild – og deltakerne ble i sannhet mette. Reinsdyrsgryte; lam; suldalskinke; sabayone, multe og sjokoladekrem; røye; fjellbrød; rype i folie og steinsopprisotto ble tilberedt.

- Du får alle ingrediensene du trenger i steinsopprisottoen i en grønn turmatboks. I tillegg holder det seg, kunne den blide svenske kokken fortelle.

BRØD

– Jeg er spent på brødet. Jeg lager ofte mat ute, men har ikke vurdert brød før, sa Helga Brekke.

Stikkordet for god mat i naturen er preparering. Del opp kjøttstykkene på forhånd, bak brødet – det handler om smartness. Da er det ikke vanskelig å tilberede maten ute i naturen. Fem retter ble tilberedt på halvannen time, inklusive forberedelser, sosial prating, kutting av ingredienser og oppsetting av lavvo mot bitende fjellvind.

100 MIL FOR KURS

Fire svensker fra Østersundområdet var med på kurset. De hadde kjørt imponerende 100 mil for å delta – selv om det skal sies at det ene paret hadde en sønn jobbende på Haukeli.

- Det er spennende å se at man kan lage slik type mat på fjellet, sa Sonja Lindberg.

Christer Lindberg – som spøkefullt ønsket et diplom for godt gjennomført kurs – var klar i sin tale for hvorfor de var med på kurset.

- Vi er alle glade i matlaging og interessert i det. Dette hørtes spennende ut, sa han.

Lars Jönsson og Eva Jönsson var også med på turen. Sistnevnte driver en bed & breakfast – Framgarden – syd for Østerstund.

- Jeg har et gårdpensjonat der alt lages økologisk. Her henter jeg mye inspirasjon, absolutt, konstaterte hun.

BUSINESS & PLEASURE

Thomas Myran fra Ski/Trondheim – han slet med å bestemme seg etter Follo vs RBK – var på idésanking. Han er aktiv i Barnas Turlag i DNT Indre Østfold –

- Jeg er også i overkant glad i god mat og vin. Sammen med kona har vi dratt til Stavanger kun for å spise middag, sier trønderen.

Selv har de nettopp begynt med mat på tur – pinnebrød, kylling, fisk.

- Jeg ønsker å bruke denne turen til inspirasjon.

Han ble inspirert.