Du bør passe godt på - ikke alle er seriøse

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Ikke stol blindt på alle som kontakter deg og ber om bidrag til gode formål. Ta ansvar selv og sjekk hva pengene går til, råder Forbrukerombudet.

DEL

Det er ingen offentlig kontroll med innsamling. Ta derfor ansvar selv og sjekk hva pengene går til, råder Forbrukerombudet.

BIDRAG ELLER BEDRAG?

Du bør derfor kontrollere om organisasjonen du tenker å gi til er til å stole på. Et godt råd er å gi penger til organisasjoner man kjenner til. Man bør også sjekke om kontonumrene virkelig hører til samme organisasjon.

– Det er dessverre ikke alle som samler inn penger til gode formål som er seriøse. Vi har tidligere opplevd at folk utnytter andres ønske om å bidra til bedrageri. Vårt råd er derfor å bare gi til aktører eller organisasjoner du stoler på, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Før sommeren ble innsamlingsloven opphevet. Forbrukerombudet var motstandere av dette og foreslo heller at loven burde styrkes.

FORPLIKTER

Innsamlingsregisteret driftes av stiftelsen Innsamlingskontrollen. For å kunne registreres må organisasjonen blant annet oppfylle krav til regnskap og ekstern kontroll. I tillegg forplikter de registrerte organisasjonene seg til å gi minst 65 prosent av de innsamlede midlene til det angitte formålet.

– Dersom organisasjonen du vurderer å støtte ikke er registrert i Innsamlingsregisteret, bør du undersøke hvorfor. En oppføring i registeret gir i seg selv en trygghet om at bidraget går til det formålet du vil støtte, forklarer Nergård.

FØLER SEG LURT

Forbrukerombudet får jevnlig tips om organisasjoner som forbrukere har opplevd som useriøse. Av og til dukker det opp saker der forbrukere føler seg lurt og det er mistanker om rent bedrag.

For å unngå at dine penger kommer i gale hender, bør du være bevisst på hvem du gir støtte til.

– Bruk internett aktivt og søk på organisasjonen du vurderer å gi bidrag til. Da vil du fort finne eventuell presseomtale og om andre forbrukere har opplevd organisasjonen som useriøs, sier Nergård.

PÅ TELEFON

Når organisasjoner samler inn penger via telefon, benytter de seg stort sett av profesjonelle telefonsalgsfirmaer. Disse callsentrene er ikke ideelle organisasjoner, men alminnelige selskaper som naturligvis krever betaling for sine tjenester.

Gir du støtte ved telefonsalg, bør du derfor være klar over at en del av pengene går til selskapet som utfører telefonsalgsoppdraget.

– Hvis man vil være sikker på at mest mulig av bidraget går til det formålet man vil støtte, kan man gi pengene direkte til organisasjonen og ikke via telefonselgere, anbefaler Nergård.

Artikkeltags