Det var massivt press fra partikollegaer og til sist fra partiledelsen som fikk Fremskrittspartiets andre nestleder, Terje Søviknes, til å søke permisjon i går. Selv hevdet han i programmet Tabloid på TV2 at han hadde ren samvittighet etter det som skjedde i Langesund i fjor.
- Det som skjedde var dumt og umoralsk, men det var ikke voldtekt, hevder han.
Jentas advokat, Roar Vegsund, gjentar imidlertid at den nå 17 år gamle jenta mener det som skjedde var imot hennes vilje.
- Hun er av den oppfatning at hun ble utsatt for et overgrep, sier han til TA.
BERUSET
Det er med andre ord påstand mot påstand i spørsmålet om voldtekt. Det Søviknes derimot kunne bekrefte, var at jenta var beruset da den seksuelle kontakten skjedde.
- Det ble konsumert litt alkohol. Jeg hadde drukket litt, og hun hadde nok også det, vedgikk han.
Ifølge advokat Vegsund var jenta sterkt beruset.
- Hun kjøpte ikke alkohol selv, og ble følgelig skjenket, sier Vegsund.
Søviknes hevder det ikke var han som hadde skjenket henne. Han kunne fortelle at han selv var til stede på middagen under Fremskrittspartiets Ungdoms årsmøte i Langesund i fjor. Der var partiet ansvarlig for arrangementet. Senere på kvelden gikk mange i følget ut på et utested med 18 års aldersgrense. Det var her han kom i kontakt med jenta, som han hevder han trodde var eldre enn 16 år.
FEILVURDERING
Terje Søviknes innrømmer at det var en feilvurdering av ham å ha sex med 16-åringen.
- Jeg kan godt skjønne at mange syns det er umoralsk. Men vi er bare mennesker oppi dette. Det var en feilvurdering fra min side, som jeg tar det hele og fulle ansvar for, sier han.
Søviknes har ikke gitt opp kampen for sitt politiske liv på tross av innrømmelsene han nå har kommet med. Han har ikke sagt fra seg vervet som ordfører i Os, og heller ikke plassen på Stortinget.
- Jeg har ikke gjort noe straffbart, og ser fram til at politiet skal undersøke saken slik at sannheten kommer fram, sier han.
AVHØR DENNE UKA
Politimester Geir Sønstebø har besluttet å innlede etterforskning i både denne saken og den voldtekten som Cathrin Rustøen påstår hun har vært utsatt for.
Den nå 17 år gamle jenta fra Telemark som mener seg utsatt for voldtekt av Terje Søviknes, skal forklare seg for politiet i løpet av denne uka. Hun skal da ha bistand av advokaten sin.
- Jenta har det forferdelig tøft nå. Hun har brukt et år på å bearbeide det som har skjedd, og så blir alt rullet opp i full offentlighet på denne måten. Det skal ikke stor fantasi til for å skjønne at hun har det vanskelig, sier Vegsund.
Han forteller at jenta for noen måneder siden betrodde seg til en sentral Frp-politiker i Telemark. Ifølge Aftenposten Interaktiv er det John Alvheim som har fungert som bindeledd mellom jenta og partiledelsen.
SYK AV SKANDALEN
Alvheim er også en av de som har presset mest på for å få Terje Søviknes til å trekke seg etter sex-skandalen. Lederen i helse- og sosialkomiteen på Stortinget er en politisk tungvekter i Fremskrittspartiet, og hans trussel om å trekke seg fra partiet på grunn av det interne bråket, fikk Vidar Kleppe til å slå fra seg alle planer om å stille som nestlederkandidat. Denne gangen har problemene i partiet gått enda hardere inn på Alvheim.
- Jeg blir fysisk syk av dette, og jeg er i mental ubalanse, sier han.
Alvheim mener Søviknes har utvist mangel på dømmekraft, uavhengig av om det ender opp med en fellende dom for voldtekt eller ikke.
- Han har selv innrømmet seksuell omgang med en 16-åring. Slik oppførsel er ikke akseptabel. Man gjør bare ikke sånt som nestleder, sier en indignert og sliten Alvheim til TV2.
MANGLER INTEGRITET
Fremskrittspartiets gruppeleder i Telemark fylkesting, Thorleif Vikre, støtter Alvheim fullt ut.
- Uansett om Søviknes har gjort noe ulovlig eller ikke, så gjør en ikke slikt hvis en har sentrale posisjoner i et parti. Det viser total mangel på dømmekraft og integritet, sier han.
Vikre hevder det ikke fins noen spesiell ukultur i Fremskrittspartiet.
- Da hadde det vært flere saker framme, og det hadde skjedd mer åpenlyst på partisamlinger. Slik er det ikke. Nå må vi bli ferdig med dette, og så begynne å drive politikk igjen, sier han.
VIL ETTERFORSKE
Telemark politikammer vil etterforske anklagene om voldtekter på landsmøtet til Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) på Skjærgården hotell og badepark i Langesund for ett år siden.
Det er politiet som på eget initiativ starter etterforskningen av voldtektspåstandene.
Det var Cathrin Rustøen fra Hordaland som lørdag sa hun er blitt voldtatt av en sentral Frp-politiker på FpU-landsmøtet 29.-30. januar i fjor. Rustøen fortalte også at en 16 år gammel jente fra Telemark skal ha blitt voldtatt på det samme landsmøtet i Langesund av en annen sentral Frp-politiker.
I tillegg til den nå 17 år telemarksjenta og Rustøen skal også en tredje jente ha påstått å ha blitt utsatt for sexovergrep på møtet i Langesund.
VOLDTEKTSTEAM
- Vi setter i gang etterforskning på bakgrunn av de opplysningene som er kommet fram i media, og fordi dette skal ha skjedd i vårt distrikt, sier politimester Geir Sønstebø ved Telemark politikammer.
Det er det faste sedelighetsteamtet, også kalt voldtektsteamet, ved Telemark politikammer som skal etterforske saken.
ER ORIENTERT
Sønstebø sier statsadvokaten er orientert om etterforskningen. Han vil ikke si om politiet skal avhøre den nå 17 år gamle jenta. Ingen er foreløpig siktet i saken.
- Vi starter etterforskningen, men jeg vil ikke gå i detalj om hvordan vi skal etterforske saken.
- Er det ikke litt spesielt at dette skal ha skjedd i et politisk miljø?
- Nei, for oss er det ikke det. Men kanskje det er det for media, sier Sønstebø.
IKKE ANMELDT
Det er ikke levert en anmeldelse om voldtekt fra telemarksjenta, eller hennes mor.
Familien hadde i går samtaler med advokat Roar Vegsund. Det er uklart om jenta eller mora kommer til å anmelde den påståtte voldtekten.
HADDE SEX
Et framtredende medlem i Frp innrømmer overfor VG at han flere ganger hadde seksuell omgang med en 16 gammel jente, og at dette skjedde på Skjærgården hotell i Langesund under FpU-landsmøtet.
Men han hevder det ikke var voldtekt og at det hele var frivillig fra hennes side. Politikeren avviser at han har noe strafferettslig ansvar.
INNRØMMER SEX-FORHOLD: Nestlederen i Fremskrittspartiet, Terje Søviknes, innrømmer at han hadde et seksuelt forhold til en da 16 år gammel jente under partimøtet i Langesund. Frp-toppen søker permisjon som nestleder, men fortsetter som ordfører og som stortingskandidat.