– Inkompetent når det gjelder økonomi

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: En entreprenør som står tiltalt for å ha underslått 4,8 millioner kroner, nekter straffskyld. I retten forklarte han at noen av pengene var lønna han skulle ha, og at han også lånte penger tilbake til selskapet.

DEL

Entreprenøren fra Grenland er tiltalt for å ha underslått rundt 4,8 millioner kroner fra et selskap han var medeier i, i perioden fra 1. januar i 2008 til selskapet gikk konkurs i januar 2011. Påtalemyndigheten mener også at entreprenøren var den reelle daglige lederen i selskapet.

I tillegg er han tiltalt for å ha unndratt avgifter, tiltalt for å ha unnlatt å føre regnskap overhodet for et selskap i ni måneder, til det gikk konkurs høsten 2012. Han er også tiltalt for å ha overført en arv på nesten 700 000 kroner til et selskap, for å unngå at private kreditorer fikk tak i pengene. Påtalemyndigheten mener også at entreprenøren i en periode drev et selskap for kreditorenes regning.

SATSET PÅ BØRSEN

Entreprenøren har vært involvert i flere selskaper som har gått konkurs. Han er per i dag også daglig leder i flere virksomheter.

Skatteetaten anmeldte entreprenøren i 2011, og året etter fikk politiet også boinnberetninger fra konkurser som tiltalte var involvert i.

I rettssaken, som startet mandag i Nedre Telemark tingrett, sa entreprenøren at han ikke har gjort noe galt. Han forklarte at store pengeoverføringer fra et selskap til hans eget NUF-selskap, var lønna han skulle ha. Store beløp var også tatt ut i minibank. Han forklarte at mye av kontantuttakene ble brukt til å handle inn varer til selskapet, og at han også putta penger tilbake i selskapet igjen. I tillegg drev entreprenøren med mye aksjehandel på børsen. Dette var etter en avtale han hadde med en nå avdød styreleder.

– Det var mange titalls millioner som jeg hadde handlet aksjer for, sa entreprenøren, som sier at han sluttet med aksjehandelen da markedet kollapset i 2009.

– Mesteparten av pengene er lånt inn igjen til selskapet – minimalt er gått til min private økonomi. Aksjene ble handlet gjennom kontoen til NUF-et, men de sto privat på meg på børsen, sa entreprenøren.

STORE BELØP

– Men du brukte NUF-et sine penger til å betale for de aksjene som du kjøpte privat, spurte aktor Tina Ravn.

– Ja, svarte entreprenøren.

Aktor ville også vite hva ei overføring på 890 000 kroner våren 2008 var for.

– Det er mye penger på kort tid?

– Ja, men det har vel vært en stor aktivitet på børsen på den tida da, og jeg fikk provisjon for det arbeidet jeg gjorde. Jeg var tilgjengelig for meglerne 24 timer i døgnet. Vi tjente penger, og vi gikk med overskudd, sa entreprenøren.

– Hva hadde du gjort for å gjøre deg fortjent til 890 000 kroner, ville tingrettsdommer Øyvind Haugen vite.

– Da hadde jeg antakeligvis fått tak i noen store jobber og gjort det bra på børsen, sa entreprenøren, som beskrev seg selv som helt inkompetent når det gjelder økonomi. Han sa at han derfor alltid har overlatt regnskapet til et regnskapsbyrå.

– Hvis disse kontantuttakene ikke hadde blitt gjort, ville firmaet vært levedyktig i dag, spurte aktor.

– Selskapet hadde aldri vært konkurs i dag hvis det ikke hadde vært for det stykket som kom i TA, mente entreprenøren, som mente at en artikkel i TA om forretningsdriften hans var hovedårsaken til kundeflukt og påfølgende konkurs.

Artikkeltags