Influensaen kommer trolig til jul

HØY FEBER: Temperaturen kryper gjerne godt over 39 grader når influensaen herjer i kroppen. (Foto: Kirvil Håberg Allum)

HØY FEBER: Temperaturen kryper gjerne godt over 39 grader når influensaen herjer i kroppen. (Foto: Kirvil Håberg Allum)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

(NTB): Årets influensautbrudd er ventet å starte ved juletider og nå toppen om lag fire uker senere. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine i god tid i forkant.

DEL

– Det tar noen uker før vaksinen virker, sier avdelingsdirektør Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet til NTB.

I fjor var det flere i risikogruppene som vaksinerte seg mot sesonginfluensa. Det viser en ny spørreundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. Vaksinasjonsdekningen er fortsatt for lav. Bare drøyt én av ti vaksinerte seg i fjorårets sesong.

– Det er en liten økning fra i fjor, og det er gledelig. Selv om den ikke er stor, kan det tyde på at flere i risikogruppene ser nytten av å vaksinere seg mot den årlige influensaen, sier Karoline Bragstad, seniorforsker ved Folkehelseinstituttets avdeling for influensa.

Også blant ansatte i helsesektoren med pasientkontakt er vaksinedekningen lav, kun 12 prosent.

– Det er veldig lavt og burde vært høyere. De har dobbelt så høy risiko for smitte som resten av befolkningen, sier Bragstad.

Målsettingen til Verdens helseorganisasjon (WHO) er at tre av fire i risikogruppene vaksinerer seg. Nær 1,5 million mennesker i Norge har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom. Årlig dør det i gjennomsnitt 900 personer som følge av alvorlig influensasykdom i Norge.

Størst risiko for død har eldre og personer i risikogruppene, blant dem folk med diabetes, kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdommer, lever- og nyresvikt og nedsatt immunforsvar.

Flere tar influensavaksine

Selv om vaksinasjonsdekningen stadig er lav, er det flere i risikogruppene som tar influensavaksine, viser tall fra SSB.

– Denne økningen er gledelig. Selv om den ikke er stor, kan det tyde på at flere i risikogruppene ser nytten av å vaksinere seg mot den årlige influensaen, sier Kjersti Rydland, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Det er om lag 1,5 millioner mennesker i Norge som har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensa.

Blant risikogruppene er vaksinedekningen på rundt 25 prosent. Det gjelder blant annet for mennesker med hjerte og karsykdommer, lungesykdommer, diabetes, astma og immunsvikt.

Influensasesongen har som regel en topp rundt juletider eller vinterferien, og varer som oftest i 6-8 uker. Folkehelseinstituttet anbefaler at risikogrupper og helsepersonell tar vaksinen innen utgangen av november. 

Artikkeltags