- Vaksine mot influensa vil kun virke på ti prosent

INFLUENSA: Effekten av årets vaksine mot influensa er ventet å bli lav til moderat, noe som er under gjennomsnittet. Foto: Tiril Vik Nordeide/Fredriksstads Blad

INFLUENSA: Effekten av årets vaksine mot influensa er ventet å bli lav til moderat, noe som er under gjennomsnittet. Foto: Tiril Vik Nordeide/Fredriksstads Blad

Artikkelen er over 2 år gammel

LANDET RUNDT: Influensavaksinen vil trolig bare virke på ca. ti prosent av dem som har tatt den, ifølge kommunelegen i Moss. Flere vil bli syke av den antatt hissige influensaen.

DEL

(Moss avis) Kommuneoverlege i Moss sier effekten av årets vaksine mot influensa vil bli lav. Folkehelseinstituttet mener imidlertid det er for tidlig å si.

- Alle kommunene i Østfold har i høst hatt en stor vaksinasjonskampanje i samarbeid med sykehuset, men nå ser det ut til at vaksinen bare har effekt på ca. ti prosent, sier kommuneoverlege Lars Erik Hansen.

Han baserer tallet på resultatene etter influensasesongen i Australia, hvor vaksinen virket for rundt ti prosent av dem som hadde vaksinert seg.

Ifølge Hansen pleier vaksinen vanligvis å virke på mellom 40 og 60 prosent av de vaksinerte, men at det i år ser ut til å ligge på ti prosent.

- I tillegg ser det ut til at det i år er en hard influensa på vei, som kommer til å ramme mange eldre, sier han.

Til nå har ikke Moss kommune fått noen indikasjoner på at influensasesongen er i gang, men ifølge Sykehuset Østfold er den trolig ikke langt unna Moss.

De skriver på nettsiden sin at influensasesongen er i gang, og at 21 tilfeller ble påvist i Østfold sist uke. Det viser tall basert på influensaprøver fra inneliggende pasienter og prøver sendt fra primærhelsetjenesten.

Det skal så langt ikke være snakk om et influensautbrudd, men positive prøver er registrert.

- For tidlig å si

Kommunelegen i Moss sier det er kvalifisert gjetting hvilken influensatype som kommer og dermed hvilken vaksine som bør tas. Når det nå viser seg at influensavaksinen kan komme til å virke på kun ti prosent av dem som har tatt den, vil trolig flere enn først antatt bli syke i jula.

- Vi har foreløpig ikke sett noe fravær på sykehjem eller institusjoner, men vi nærmer oss jul og ser for oss en topp i romjula og på nyåret, sier Hansen.

Kjersti Rydland, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, kjenner til den lave effekten vaksinen hadde i Australia, men påpeker at det er foreløpige resultater. 

- Vi anser det som sannsynlig at vaksinen gir tilsvarende beskyttelse mot H3-viruset som vi så i Europa i fjor, som var rundt 30 prosent. I tillegg er det viktig å huske på at selv om man blir smittet til tross for vaksinering, vil vaksinen gi redusert risiko for alvorlig sykdom og død, sier hun.

Rydland sier videre at det er uklart hvilket virus som kommer til å dominere, men at det kan se ut som at det blir en blanding av av influensa B/Yamagata og influensa A(H3N2).

- Sistnevnte er av samme type som dominerte i Australia i sommer og som vi hadde i Norge forrige sesong. Resultater fra undersøkelser gjort tidlig i høst viser at det er en god del immunitet i befolkningen mot nettopp denne stammen, sier Rydland.

En foreløpig rapport om det kommende influensautbruddet viser at årets vaksine ikke beskytter like godt mot virustypene som nå sirkulerer i Norge.

Vaksineeffekten mot de nevnte influensatypene forventes å være lav til moderat. Det er litt lavere en gjenomsnittet ellers.

- Ikke klem gjestene

Grunnet vaksinasjonskampanjen som har rullet i høst har flere influensa-utsatte og helsepersonell i Moss kommune enn tidligere tatt vaksinen.

- Dessverre virker den dårligere. De som har tatt den kan bli smittet, men de vil få et mildere forløp enn dem som ikke har tatt vaksinen, sier Hansen.

Han påpeker at det er forskjell på det å være forkjøla og ha influensa. Med influensa kommer feber og leddsmerter.

Kommunelegens tips til mossingene er generell god håndhygiene og å holde avstand.

- Man vil jo gjerne gi råd om ikke å være sammen med dem som er syke, men det er litt vanskelig i jula, da folk samles. Ta forholdsregler; host i albuen og ikke på folk. Og så trenger man ikke klemme alle gjestene om man er syke, sier Hansen.

900 personer dør årlig

Folkehelseinstituttet skriver på nettsiden sin at nær 1,5 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Influensa kan føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer.

De skriver videre at det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av influensa og at vaksinen kan redde mange av disse.

Artikkeltags