- Ikke kall meg dverg

Kortvokste Vidar Letho er lei av å bli kalt dverg. - Det er feil ord å bruke, mener han. Men å kysse P3-Mina var fantastisk, sier Letho.

Kortvokste Vidar Letho er lei av å bli kalt dverg. - Det er feil ord å bruke, mener han. Men å kysse P3-Mina var fantastisk, sier Letho. Foto:

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Artist og standup-komiker Vidar Letho reagerer på at han blir kalt dverg på NRK, men å kysse Mina ... det var fantastisk.

DEL

- For meg hører ordet «dverg» hjemme i Harry Potters verden, sammen med eventyr og prinsesser. Jeg er kortvokst, ikke en dverg, sier Vidar Letho.

Han er en av Norges mest profilerte kortvokste, og har blant annet turnert med Turboneger i USA, stått på scenen sammen med kronprinsesse Märtha Louise i Grieghallen i Bergen, og figurert i tv-serien «Hotell Cæsar».

- FEIL ORD Å BRUKE

Vidar Letho har ikke noe problem med å spøke om sin egen kortvoksthet i sine standup-show, men er lei av å bli kalt dverg.

- Dverg er et feil ord å bruke. Det er mange som bruker det, men det gir uheldige assosiasjoner, mener Letho.

I videoreportasje på NRK-kanalen P3, ble Letho omtalt som «Dvergen på Hovefestivalen.» Det er han skuffet over.

- NRK kalte med dverg, ja. Det er normalt en bedrift som setter standard for andre medier, så jeg hadde forventet at de var nøyere på dette.

SELVIRONISK

Gjennom sin karriere som artist, vokalist og komiker, bruker Letho sin korte vekst som et humoristisk grep.

- Hvis det er noen som ser på meg som et forbilde for kortvokste, så må det være på grunn av min selvironiske antimobbe-humor, tror 32-åringen.

- I foreningen for kortvokste er det visst noen som synes jeg er en helt, og noen som er uenige i det jeg gjør. Jeg slår litt tilbake mot mobberne, blant annet de som kaller meg dverg, sier Letho.

Det er mange årsaker til nedsatt lengdevekst, men ofte blir personene rammet av skjelettsykdommer og hormonsvikt.

- SATIRISK MENT

Kanalsjef i p3, Marius Lillelien, forklarer at videoreportasjen er en paparazzi-parodi som ikke er ment å støte noen.

- Ordet «dverg» var satirisk ment i sketchen, og vi kaller ham vanligvis en «kortvokst kjekkas.» Dette var brukt for å latterliggjøre reporteren, ikke fornærme kortvokste, sier Lillelien.

Han er hjertens enig med Vidar Letho i at det ville vært dumt om ordet ble brukt i en seriøs kontekst.

- Det var over hodet ikke intensjonen, forsikrer kanalsjefen.

HELT FANTASTISK

Irritasjonenen til tross, ligger humoren og bobler under overflaten på Letho.

- Jeg synes det er morsomt å registerere at fokuset har endret seg fra å kline med Mina til at jeg ikke liker å bli kalt dverg. Ingen har spurt meg hvordan det var...

- Hvordan var det å kysse Mina?

- Helt fantastisk, sier Letho med et lurt smil

Artikkeltags