Gå til sidens hovedinnhold

If må betale millionerstatning

Artikkelen er over 16 år gammel

Skien og Porsgrunn tingrett har dømt If Skadeforsikring til å betale siljanmannen Arnt Ivar Gravklev snaue 1,9 millioner kroner i erstatning.

If-advokat Lars Brun er overrasket over dommen. Beløpet er langt lavere enn Arnt Ivar Gravklevs erstatningskrav, som var på rundt ni millioner kroner.

PÅKJØRT BAKFRA

Det var 15. september i 1996 at siljanmannen Arnt Ivar Gravklev og kona ble påkjørt bakfra av en bilist forsikret hos If. Gravklev slumret i passasjersetet mens kona kjørte da en bil traff bilen deres bakfra. En stund etter ulykka fikk Gravklev ukontrollerte rykninger og skjelvinger i nakke, hode, ben og armer.

Han krevde rundt ni millioner kroner i erstatning fra If Skadeforsikring for utgifter som følge av ulykka, samt for tapt arbeidsfortjeneste.

Tingrettsdommer Gunnar Sætra ved Skien og Porsgrunn tingrett har kommet fram til at If Skadeforsikring må betale 1 860 000 kroner i erstatning til Arnt Ivar Gravklev. I tillegg dømmes forsikringsselskapet til å betale kona Grethe Gravklev 75 000 kroner, samt snaue 210 000 kroner i saksomkostninger til Staten. De må også betale henholdsvis rundt 30 000 og 20 000 kroner til to av de sakkyndige legene.

- SANNSYNLIG

If mener at det ikke er noen årssakssammenheng mellom Gravklevs helsetilstand og påkjørselen i 1996. If-advokat Lars Brun, som representerte If i retten, viste til at Gravklev allerede var arbeidsufør før ulykka i 1996. Brun pekte også på at det var dokumentert at Gravklev hadde nakke- og skuldersmerter flere år før ulykka i 1996.

Gravklev var innblandet i en alvorlig voldsepisode i 1980, og ei trafikkulykke i 1981. Brun mente det var mer sannsynlig at det var traumer fra disse hendelsene som var årsaken til Gravklevs plager. Samtidig viste han til at Gravklev knapt hadde vært i inntektsgivende arbeid siden 1982.

I dommen viser tingrettsdommer Gunnar Sætra til at ingen av de sakkyndige har villet utelukke en årsakssammenheng mellom Gravklevs plager og påkjørselen i 1996.

- Retten finner sannsynliggjort årsakssammenheng mellom påkjørsel den 15.09.96 og vesentlige deler av de ufrivillige rykninger i hodet som var AIGs grunn til ønske om operasjon, skriver Sætra.

VIL VURDERE DOMMEN

Advokat Lars Brun i If Skadeforsikring er overrasket over dommen.

- Vi er overrasket over dommen, siden begge de norske sakkyndige har kommet fram til at det ikke er en årsakssammenheng, sier Brun.

Han sier at de må vurdere dommen nærmere før de bestemmer seg for om den skal ankes eller godtas.

Arnt Ivar Gravklev vil vente med å kommentere saken til han har lest dommen.