ID-tyver inntar betalingsapper

Artikkelen er over 4 år gammel

Også identitetstyver tar i bruk nye betalingsapper. DNB—kunder har opplevd at det er opprettet en Vipps—konto i deres navn, uten at de har lastet ned appen.

DEL

— Svindel og misbruk er i utgangspunktet mulig for alle tilgjengelige betalingstjenester. Det er alltid noen som vil prøve seg, sier seksjonssjef i Finanstilsynet, Olav Johannessen til Aftenposten.

En DNB-kunde hadde tilsynelatende satt over til sammen 7.000 kroner til en annen kunde av banken via appen — uten at noen av dem hadde lastet ned tjenesten som gjør det mulig å overføre penger til andres konto. Ved forsøk på å laste den ned viser det seg at personnummeret eller kontonummeret allerede er i bruk.

Hvem som eier kontoen som er brukt i transaksjonen vet ingen av dem. Saken undersøkes nå av DNB, og saken vil bli politianmeldt.

DNB bekrefter at det er «teoretisk mulig» å sette sammen en profil der personnummer, kontonummer og mobilnummer ikke stemmer overens.

Banken opplyser at de jobber med å finne løsninger som skal hindre misbruk av personopplysninger i fremtiden.

— Vi har ikke sett på tjenesten i detalj, men det at man kan opprette en konto i en annens navn, og sånn sett gi seg ut for å være den personen, er en svakhet, sier Helge Veum, avdelingsdirektør for tilsyn og sikkerhet i Datatilsynet. (ANB—NTB)

Artikkeltags