Gå til sidens hovedinnhold

I dag skrur han på solspeilet

Artikkelen er over 7 år gammel

RJUKAN: Solspeilet på Rjukan overgår alle forventninger om oppmerksomhet. Mediefolk fra hele verden valfarter nå byen for å få et glimt av det gedigne solspeilet.

I dag klokka 12. OO skrur Martin Andersen og to andre inn de tre gedigne speilflatene oppe i fjellsiden nord for Rjukan torg.

LES OGSÅ: Millioner vil se vintersola skinne

– Det er bare helt fantastisk. I går fikk jeg se og opplevd dette gedigne speilet. Det kan nesten ikke beskrives hva jeg følte da jeg så speilet oppe i fjellsiden, sier tv-kjendis Eli Kari Gjengedal til TA. Sammen med en kollega fra NRK Hordaland er hun midt inne i filming av et program som heter «Værbitt». – Her kommer solspeilet på Rjukan til å inngå når det skal sendes på nyåret, forteller Gjengedal.

FRA HELE VERDEN

Det er ytterst sjelden at mediefolk fra alle verdens hjørner valfarter til Rjukan i Telemark.

– Jeg hadde faktisk aldri hørt om Rjukan eller denne delen av Norge før nå. Men akkurat dette med det store solspeilet som skrues på i dag har skapt voldsom interesse mange steder. Det er altså grunnen til at vi er på Rjukan i dag for å overvære åpningen av solspeilet. I går fikk vi vært oppe med helikopter å så hvordan det hele tar seg ut der sola blir reflektert ned i byen. En flott opplevelse, forteller Niels Buengen i RTL i Tyskland.

– Allerede i går ved midnatt ble den første sekvensen sendt hjemme i Tyskland. I dag vil det gå til sammen seks sekvenser av to til tre minutter. Som kanskje mange vet er RTL den største private tv-stasjonen i Europa. Det er bare BBC i England som er større, forteller Buengen til TA.

– OVERVELDET

Med seg har han kameramannen Tobias Grabøw til å formidle inntrykkene fra solspeilet og livet på Rjukan torg i dag.

– Programmet vil bli sett av millioner. Ingen tvil om det, sier Buengen.

I går ble det en helt spesiell dag for solspeilets fødselshjelper, Martin Andersen.

– Det begynte allerede grytidlig i Oslo hvor ordfører Steinar Bergsland i Tinn og jeg var gjester i frokostprogrammet til TV2. Deretter bar det oppover igjen til Rjukan for å være med journalister og andre mediefolk opp til stedet hvor solspeilet står 742 moh. Jeg må bare få sagt det. Det hele er nesten uvirkelig. Så stor interesse som vi opplever rundt solspeilet er helt fantastisk. Jeg er rett og slett overveldet, innrømmer Martin Andersen.

Det var han slett ikke alene om å føle.

– Nå snakket jeg nettopp med tv-kanalen Al Jazeera. Maken til oppmerksomhet fra verdenspressen, er nesten uvirkelig, sier Kjell-Gunnar Dahle.

Han er innhyret som presseansvarlig for alt det som skjer rundt «sirkus solspeil».

Også verdensarvkoordinator Øystein Haugan, forteller at han synes at hele ideen om å få sola ned i byen var litt spesiell.

– Ideen var litt sprø. Kanskje begrepet galskap var mer dekkende. I dag tror jeg nesten alle er glade for denne litt sprø ideen til Martin Andersen, fikk politikernes gehør. Nå er det bare smil og glede å oppservere, sier Haugan.

Dersom sola vil, er det duket for at den vil skinne og gi varme på Rjukan torg presis klokka 12.00 i dag. Da vil det skapes en historie som kan legges til byen bak Gaustatoppen i Telemark.

Kommentarer til denne saken