- Hvorfor skal vi skifte fylke?


DÅRLIGERE VEIER: Henny og Eivind Braaten trives bra i Aust-Agder, og tror ikke det vil bli noen stor forskjell dersom kommunen skulle bli en del av Telemark.

DÅRLIGERE VEIER: Henny og Eivind Braaten trives bra i Aust-Agder, og tror ikke det vil bli noen stor forskjell dersom kommunen skulle bli en del av Telemark. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

AUST-AGDER: I Telemarks grensekommuner Gjerstad og Åmli har man god tilknytning til Telemark, men de TA snakket med vil helst bli i Aust-Agder. Dels på grunn av den dårlige veistandarden i Telemark.

DEL

Når man beveger seg over grensa fra Telemark til Aust-Agder, er det ingen brå forskjeller i landskapet. Det er heller ikke noen synlig dialektgrense. Men man merker det godt på veiene. Kjører du fra Gjerstad og inn i Nissedal, kommer du raskt over fra en nyasfaltert vei til en grå, slitt vei full av humper. Det har austegderne bitt seg merke i, og det betyr mye når det har blusset opp en diskusjon om hvilket fylke de skal tilhøre.

DEN EVIGE UTKANT

- Uansett om vi tilhører Agder eller Telemark, så er og blir vi en utkant. Men veiene er bra her. Det er de ikke i Telemark, sier Henny Braaten fra Gjerstad.

Hun har bodd i Gjerstad i 40 år, en kommune som stikker ut fra Aust-Agder i øst. Den er nesten omringet av Drangedal, Nissedal og Kragerø. Mange fra Gjerstad jobber i Telemark, og andre veien kommer det mange jaktlag som tråler kommunens betydelige skogsarealer på jakt etter vilt. Det er mye kontakt over grensa. I en folkeavstemning i høst sa 87,6 prosent av gjersdølingene nei til en sammenslåing med Vest-Agder. Da er det ikke rart at ordføreren i kommunen ser mot øst og Telemark.

SPENT PÅ RESULTATET

- Jeg må si at jeg er spent på resultatet av alt dette, sier Henny. Hun har fått med seg at tre av Aust-Agders grensekommuner har søkt om å bli overført til Vest-Agder.

- Da blir det lite igjen av Aust-Agder, og da kommer nok kommunene i Setesdalen til å følge etter. Da må vi se hva Gjerstad gjør. Aller helst ser jeg at det blir slik det er i dag, sier hun.

- Hva tenker du om å bli telemarking?

- Joda, det lyder hyggelig. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor.

BEKYMRET

- Vi er ikke så ofte i Telemark, men det hender. Vi reiser like gjerne til Kragerø som til Risør, sier hun. Mannen Eivind er litt inhabil, ettersom han opprinnelig er fra Kristiansand. Mange fra den østlige delen av Aust-Agder har motforestillinger mot at ting skal bli styrt fra Kristiansand. Mest av alt er Henny og Eivind bekymret for sykehussituasjonen.

- Vi bruker sykehuset i Arendal, og er bekymret for at ressursene skal forsvinne derfra, sier Henny. Flere TA snakket med i Gjerstad uttrykte et varmt forhold til Telemark.

- Ja, selvfølgelig. Hva er egentlig alternativet? Heller den veien enn mot Kristiansand, sa en mann som ikke hadde lyst til å gi navnet sitt til avisa.

- NOEN FORSKJELL?

Litt lenger nord ligger Åmli, en betydelig større kommune, som grenser til Fyresdal og Nissedal. Åmli har tidligere søkt om å bli en del av Telemark, men fylket gjengjeldte ikke følelsene.

På gateplan i Åmli møter vi Ina Nijzink. Hun ferierer mye i Nissedal, men skjønner ikke helt vitsen med å bli telemarking.

- Jeg synes det er fint å være en del av Aust-Agder. Jeg skjønner ikke hva som er bedre med Telemark. Blir det egentlig noen forskjell for oss, spør hun retorisk. Hun har bodd i Åmli i tre år, og er godt fornøyd med kommunen. - Det er et flott sted å bo, og kommunen er akkurat passe stor. Det har ikke noen betydning hvilket fylke vi tilhører, sier hun.

- Føler du deg som austegder?

- Jeg føler meg som gjøvdøl, sier hun og sikter til bygda hun bor i.

Artikkeltags