Gå til sidens hovedinnhold

Hundeeiere havnet i retten etter møte i mørket

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Møtet mellom en fårehund og en riesenschauser, sistnevnte på leit etter en gjeterhund, har endt med 11 918 kroner i utlegg for den ene hundeeieren.

HUND MOT HUND - HUNDEEIER MOT HUNDEEIER

Saken havnet først i Konfliktrådet uten at det ble noen løsning. Fornærmede mente tiltalte bagatelliserte hendelsen, mens tiltalte mente mekleren i Konfliktrådet ikke opptrådte som forventet. Derfor havnet saken i Vest-Telemark tingrett – med dommer, aktor og forsvarer.

Hundeepisoden skjedde i januar i år. Eieren av en fårehund var ute og gikk tur. I tingretten forklarte han at det var mørkt, men at han så en person med hodelykt litt oppe i veien. Plutselig kom en stor svart hund – tiltaltes hund – ut fra mørket i stor fart og angrep hans hund. Fårehunden gikk i bånd, mens tiltaltes hund var løs. Fornærmede beskrev det som om «hans hund ble filleristet, og at det var et brutalt angrep».

Kontrollere situasjonen

Ifølge eieren av fårehunden kom tiltalte til og la sin hund i dekk litt unna, mens begge undersøkte den angrepne hunden.

– Tiltaltes hund angrep da min hund igjen. Uprovosert, forklarte hundeeieren i retten.

Tiltaltes forklaring var annerledes.

Hun forklarte at hun passet en hund – en gjeterhund. Den stakk fra huset da tiltalte skulle hente ved, men siden denne hunden var veldig interessert i tiltaltes egen hund – en riesenschnauzer – tenkte hun at om hun går ut med denne, så kunne hun få lokket den andre hunden tilbake.

– Jeg lar hunden gå løs, det er ikke båndtvang, og jeg har god kontroll på hunden, forklarte hun.

Tiltalte hører bjeffing fra den savnede gjeterhunden i mørket og forklarer at hennes hund går da inn for å «kontrollere situasjonen». Når hun kommer til, står riesenschnauzeren over fårehunden. Fårehunden er underdanig og ligger delvis på ryggen. Hun undersøker fårehunden, men ser ingen skade.

– Da jeg vil undersøke buken til fårehunden glefser den etter meg, og da går riesenschnauzeren «inn i situasjonen» igjen, forklarte hun tingretten.

Skjedd før

Fornærmede opplevde at hans hund var urolig og hadde vondt utover kvelden og natten. Han oppsøke derfor dyrlege. Veterinæren fant ingen ytre tegn til skader, men hunden var øm ved berøring. Saken ble politianmeldt.

Vest-Telemark tingrett konkluderer med at tiltalte i dette tilfellet burde hatt hunden i bånd for å unngå at den voldte fare for andre, eller skadet mennesker eller dyr.

– Særlig gjelder dette da tiltalte tidligere har blitt ilagt forelegg for en lignende episode, med bittskader på annen hund som resultat, skriver tingretten.

Eieren av riesenschauseren ble idømt en bot på 7200 kroner og til å betale 1718 kroner i utgifter for den andre hundeeieren. Pluss 3000 kroner i saksomkostninger.