Hund ville redde Bambi

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

SAUHERAD: Olav Hagen og fårehunden Aemi i Sauherad gjorde alt for å redde den vesle rådyrkalven som ble funnet forkommen i en maurtue.

DEL

Men selv om Bambi fikk både varm melk på tåteflaske og en varm seng, var det ikke mulig å redde livet til den spinkle rådyrkalven.

FULL AV MAUR

Torsdag før pinse, mens Olav Hagen og fårehunden Aemi var ute i skogen og ryddet i et plantefelt, kom de over en liten rådyrkalv som lå på en skogssti. Hagen antar at kalven var et par dager gammel da han fant den, og den var veldig svak.

- Den var full av maur og hadde fått en skade på snuten, som dyrlegen trodde mauren hadde forårsaket, forteller Hagen.

Han tok rådyrkalven med seg hjem, der samboer Gerd Tortveit ble den nye matmora. Hun ga kalven oppvarmet melk fra en liten sprøyte og etter hvert geitemelk på tåteflaske. Bambi kom seg fort, men hadde kraftig hoste.

I SENGEN HOS GERD

På grunn av den kraftige hosten og tydelige plager med pusten, tok Gerd den lille kalven opp i senga hvor den fikk ligge godt under dyna. Allerede neste dag var pusten bedre og hosten hadde gitt seg. De neste dagene spiste og drakk kalven mer og mer, og etter hvert klarte den å stå oppreist og var ute i hagen og spiste gress og annet grønt

- Kalven fulgte etter meg hvor jeg enn gikk og sto. Den snuste og slikket på hånden min hele tiden, forteller Gerd.

NY VENN

Aemi, som var med i skogen og reddet den lille kalven, er en skotsk fårehund. Den viste stor omsorg for Bambi. De lå og koste seg sammen, mens Bambi lette i den langhårede pelsen til Aemi om det tilfeldigvis skulle være en liten pupp med melk der. Aemi hjalp også til med å vaske og slikke den vesle kalven. Gerd, Olav og sønnen Kim Andre gjorde alt de kunne for å redde rådyrkalven, men i går kveld ble det klart at det ikke var mulig å redde den. Kalven fikk problemer med å puste og døde i løpet av kort tid. Alle var med da Bambi ble begravet, og sønnen Kim Andre var i skogen og plukket en stor bukett blomster og la på graven.

- IKKE TA PÅ KALVEN

Veterinær Baldur Helgason i Bø sier til TA at hovedregelen er å la kalven ligge i fred hvis man finner den ute i naturen. Moren til kalven er vanligvis i nærheten. Når ungene er små klarer de ikke å følge moren når hun blir skremt. Kalvene legger seg da stille ned og venter på at moren skal komme tilbake.

- Det er viktig at vi ikke tar på kalven, fordi moren kan avvise den hvis den har ukjente lukter. Går vi rolig vekk fra kalven, kommer hun tilbake. I dette tilfellet, hvor kalven var skadet og full av maur, var det riktig at de tok kalven med seg, sier Helgason.

Hvis man ikke vet hva man skal gjøre i en slik situasjon, kan man kontakte viltnemnda på stedet.

Artikkeltags