Gå til sidens hovedinnhold

Humor mot det triste

Artikkelen er over 8 år gammel

PORSGRUNN: Humor er medisinen mot triste tanker. Det kommer fram på en konferanse til høsten.

Det dreier seg om «Porsgrunnskonferansen 2013» som går på psykisk helse, kultur og forskning. Den arrangeres for 11. gang, og arrangører er Porsgrunn distriktspsykiatriske senter (DPS), Høgskolen i Telemark (HIT) og Porsgrunn kommune.

Konferansen går av stabelen 5. og 6. september.

FOR ALLE

– I fjor hadde vi 200 deltagere, vi har tro på minst det samme i år,for i praksis er konferansen åpen for alle, sier Gro Lorentzen ved Høgskolen i Telemark.

Hun bedyrer at det er behov for konferansen, enten det går på helse- og sosialarbeidere,

kulturpersonell, politikere, lærere, studenter og brukere.

– Vi ønsker jo å ha et fellesskap, og utgangspunktet er på mange måter likt.

LATTER I FOKUS

Humor er en viktig del av denne konferanse.

– Som kjent heter det at en god latter forlenger livet, og det er vel ingen som noen gang har ledd seg til døde.

Blant dem som kommer er den kjente forfatter og komiker Per Inge Torkelsen. Han stiller med foredraget «Humor – den korteste veien mellom to mennesker». Sykehusprest Terje Talseth Gundersen kjører «Tilværelsens uutholdelige humørløshet?», mens professor Sven Svebak framfører «Humor i arbeid med mennesker» – for å nevne noen av foredragene som går på det muntre.

Et av konferansens mål er å ta i bruk kultur som en helsefremmende og forebyggende faktor mot mental lidelse og dårlig psykisk helse.

– Og vi inntar «Ælvespeilet» for første gang og gjør nytte av en rekke rom der. Blant annet vil vi ha kunstneriske gjester på besøk.

DET HJELPER

Det er fagsjef Arne Johansen ved psykiatrisk klinikk, Sykehuset Telemark som starter konferansen. Kulturhusleder Knut Inge Solbu følger opp.

Utover dagen stilles det spørsmål omkring digitale fortellinger og aktuelle forfattere bokbades med spørsmålet: «tør vi smile midt i alvoret?». Humoren har som nevnt stor plass – både på dag en og dag to. Dag to setter dessuten fokus på fritid.

– Men er det ikke normalt å være syk i en gal verden?

– En stor del av befolkningen sliter med psykiske lidelser, det er det i alle fall ingen tvil om. Men vi ønsker å fokusere mer på det friske enn på det syke.

– Og er du trist, har jeg tro på at denne konferanse kan rette det opp.