Gå til sidens hovedinnhold

- Det er ikke akseptert å se ut slik som jeg

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN/PORSGRUNN: Etter å ha vært åpen om hårtapet i medier og på bloggen, gikk 23 år gamle Sara Schöffel på en smell.

- Jeg ble deprimert av det og gravde meg selv lenger ned, sier 23-åringen. Hun forteller at responsen var god etter at hun fortalte sin historie blant annet i TA, men at det hele ble for personlig.

- Jeg ble bare Sara uten hår. Jeg la jo opp til det selv, men jeg måtte bare kutte ut bloggen.

Beglodd

Vi sitter på en kafé på et av de store kjøpesentrene i Grenland. Klokken har passert to, mandag, få dager før jul. Det har gått ti måneder og noen dager siden Sara valgte å ta alt håret. 23-åringen omtalte den gang at hun endelig følge seg fri fra hudsykdommen Alopecia areata. Porsgrunnsjenta meddeler at det har vært mange tunge stunder, men at det går det bra. Såpass bra at hun ikke alltid merke til alle blikkene hun får når hun går offentlig.

- Da mamma og jeg skulle ut og reise sa mamma: Sara har jeg noe dopapir under skoen, eller? Alle kikker så. Da fortalte jeg at det er nok meg de ser på.

Og det er det. Mens vi sitter på kafé er det flere som går forbi oss. De fester blikket på Sara. Flytter det ikke før de må. Noen verre enn andre. De tar seg selv i at de stirrer, når undertegnede møter blikket deres.

- Hvis jeg ser at noen stirrer, så ser jeg på dem og smiler. Det letter stemningen, forteller Sara.

- Vi lever i et samfunn der vi er utseendefokusert. Det er ikke akseptert å se slik ut som meg, legger hun til.

Det var en dame som sa: Fy flate, så tøff du er på håret! Hun hadde trodd at det var en moderne frisyre. Folk tenker mye rart.

Sara Schöffel
Savner håret

- Jeg er et blikkfang. Jeg ser jo annerledes ut, fortsetter Sara, om alle blikkene hun får. Men det hindrer henne ikke i å gå ut døren.

- Jeg har det mye bedre mentalt nå. Jeg savner håret veldig. Hver dag. Men jeg er ikke deprimert, forteller hun.

Sara har skaffet seg opp til flere parykker siden sist TA var i kontakt med henne, men som regel velger hun å gå ut døren slik hun er. Uten hår.

- Det var en dame som sa: Fy flate så stilig du er på håret, forteller hun om en helt fremmed kvinne som begynte å prate til henne på gaten. Ifølge 23-åringen skal kvinnen ha trodd at sveisen var en moderne frisyre.

- Folk tenker mye rart, humrer hun.

Mye støtte

Porsgrunnsjenta har en liten sønn på to år. Han er mye av grunnen til at hun ikke har kunnet legge seg ned og ta til tårene til enhver tid. Det er hun glad for.

- Jeg har grått mye over det, og det er familien og venner som har måttet tørke tårene. Men jeg må stå opp hver dag, for å gi en ny god dag for barnet mitt.

Hun viser likevel til at det var mange som ikke hadde vent seg til hennes hårløse tilværelse.

- Folk sluttet å spørre om sønnen og livet mitt, men kun om håret. Det er bedre nå.

Nå ser hun fram til og forhåpentligvis begynne å studere til høsten. Noen tilbakemelding fra legene om mulighetene for å få håret tilbake har hun derimot ikke fått. Det å få behandling ser ut til å være det neste steget.

- Det er en som driver hudlegepraksis i Moss, han har hjulpet andre i lignende situasjon slik at de har fått håret tilbake, avslutter hun.