Nå må studenter bevise at de ikke bor hjemme

VARSLER STORKONTROLL: Å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det, er svært alvorlig og kan få store konsekvenser for den enkelte student.

VARSLER STORKONTROLL: Å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det, er svært alvorlig og kan få store konsekvenser for den enkelte student. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For første gang sjekker Lånekassen alle studenter som sier de bor borte fra foreldrene, men studerer så nærme at de kunne bodd hjemme.

DEL

— Å jukse til seg stipend kan få alvorlige konsekvenser, sier Lånekassens administrerende direktør.

Bare studenter som bor borte fra foreldrene sine kan få utdanningsstipend. Tidligere har Lånekassen bare gjort stikkprøvekontroller hvor rundt tusen studenter har blitt plukket ut.

Dette er første gang alle 50.000 studentene som dette gjelder, må sende inn en kopi av leiekontrakten eller en bekreftelse som viser at de eier leiligheten de bor i.

— De tidligere kontrollene våre har vist at noen oppgir at de er borteboere uten å være det. Vi får også inn tips om studenter som jukser med dette, forteller administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen.

Siden studenter ikke plikter å melde flytting til folkeregisteret er ordningen derfor basert på tillit. Men å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det kan få store konsekvenser for den enkelte student.

— Å jukse til seg stipend man ikke har rett til er alvorlig misbruk av samfunnets velferdsgoder. Studentene kan i de alvorligste tilfellene miste retten til utdanningsstøtte for alltid, og dermed ikke få gjennomført den utdanningen de hadde planlagt. Dokumentfalsk, eller forsøk på dokumentfalsk, vil bli politianmeldt, sier Andreassen. (ANB—NTB)

Artikkeltags