Møkkanyhet blir spredd internasjonalt

DEN FØRSTE REAKTOREN: Grisebonde Sondre Skoglund (til v) har vært pilot for det første anlegget i full skala, som professor Rune Bakke har jobbet med siden 1995. foto: stine solbakken

DEN FØRSTE REAKTOREN: Grisebonde Sondre Skoglund (til v) har vært pilot for det første anlegget i full skala, som professor Rune Bakke har jobbet med siden 1995. foto: stine solbakken Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: – Et av de største gjennombruddene siden oppstarten, sier professor Rune Bakke ved Høyskolen i Telemark, som har forsket på utnyttelse av møkk til biogass siden 1995.

DEL

Det neste året håper Bakke at det vil bli solgt rundt 10 biogassreaktorer utviklet ved HiT. Fra før er det bare grisebonde Sondre Skoglund i Porsgrunn, som har testet ut den lokale biogassreaktoren i full skala.

Anlegg for hver gård

– Vi har klart å knekke en nøtt. Å bli tatt opp i det internasjonale forskingsprosjektet Biogas 2020, er et av de største gjennombruddene i fagmiljøet vårt. Forskere over hele verden har jobbet i årevis med å finne teknologi for å utnytte husdyrmøkk til energi på en effektiv og lønnsom måte. Vi har benyttet kjente løsninger fra andre forskere, men disse løsningene er mer spesialiserte. Vi er alene om denne reaktoren, som kan produsere lønnsom biogass på hvert enkelt gårdsbruk, sier Bakke ved fakultetet for teknologiske fag.

Lokal produksjon

Det er satt av rundt 120 millioner kroner til biogassprosjektet i EU, som HiT nå er inkludert i de neste tre årene.

– Å bli godkjent internasjonalt, betyr at vi virkelig har nådd fram. Vi vet at reaktoren fungerer for norsk gårdsdrift, men enhetene er større og driftsformene annerledes i for eksempel Danmark, som trolig er det mest modne markedet i Norden for våre prosesser. Vi tror det tekniske vil fungere like godt der som i Norge, men det er noe vi skal teste ut gjennom EU-programmet, forklarer Bakke.

Skal serieprodusere

Pilotanlegget i full skala, som han og miljøet på HiT har testet i praksis, er montert hos Skoglund. Møkka fra alle grisene skal benyttes til oppvarming på gården.

– Vi er kommet så langt at Waterment as i Porsgrunn har fått forespørsel om leveranse av tre anlegg i år. Disse produseres hos ØPD Group i Bamble, forklarer Bakke, som bekrefter at 20 år med forsking før det løsnet internasjonalt, er lang tid.

Modningsprosess

– Verden var ikke moden for biogass for 15 år siden, men nå ser samfunnet verdien, sier professoren, som gleder seg over at interessen for reaktoren øker både i inn- og utland.

– Møkk er en stor ressurs, som kan utnyttes bedre. Etter at møkka har avgitt metangass, lukter den også mindre og har minst like god gjødselverdi som før.

Artikkeltags