Sjekk barna for lus før skolestart

Lusesjekk med lusekam. NTB scanpix

Lusesjekk med lusekam. NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sommerferie er høysesong for hodelus som kravler fra hode til hode i inn- og utland. Folkehelseinstituttet anbefaler at foreldre sjekker ungene for blodsugende kryp før skolestart.

DEL

Skoler og barnehager arrangerer kampanjer mot hodelus like etter skolestart i uke 35, men Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler foreldre å sjekke barnehodene allerede nå:

– Barn bør sjekkes spesielt for hodelus om sommeren, ettersom reisevirksomhet og nye omgangsvenner i sommerferien øker risikoen for smitte, sier direktør Preben Ottesen ved avdelingen for skadedyr til NTB.

Myter

Han vil samtidig avlive myter om at lus hopper fra person til person, fra plagg til plagg, smitter via sengetøy eller svømmer fra hårsveis til sveis i basseng.

 – Lus kan ikke hoppe, i vann kapsler de seg inn og blir inaktive, og faller de på gulvet er de som Bambi på isen – hjelpeløse. Lusene på hodeputa er ekle, men i ferd med å dø og ute av stand til å feste seg til nytt hode. Men lus kravler uhyre fort, de er som apekatter til å klatre langs hårstrå og kryper fort over på ny vert, spesielt når folk holder hodene sammen.

Dermed er barn som overnatter i samme seng, sitter tett sammen over spillkonsoller og nettbrett eller på annen måte stikker hodene sammen, svært utsatt.

Salgstopp

 De siste fem årene har salg av lusemidler fordoblet seg, med august og september som toppmånedene.

– Høst er lusesesong, slår kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen fast. Både i 2014 og 2015 ligger salget av lusemidler vesentlig høyere enn tidligere år. I fjor ble det solgt lusemidler for 50 millioner kroner på apotekene.

Ottesen vet ikke om salgsøkningen skyldes at hvert lusetilfelle fører til behandling av hele familier, eller om det har vært en faktisk økning av smitten de siste årene.

– Den siste undersøkelsen vi gjennomførte i 2008 og 2009 viste uansett at det har vært en enorm økning av lus siden 1950-1960-tallet. Vi var i 2009 tilbake på samme nivå som på 1800-tallet, sier Ottesen.

Hovedårsak er spredning av lus som er resistente mot lusemidler, mer reiseaktivitet og at barn har større grad av hodenærkontakt i skole og fritid enn før.

Dieselhode

FHI anbefaler lusesjekk minst en gang i måneden, med lusekam.

 – Helst burde det vært en gang i uka. Og så må foreldre varsle venner hvis de oppdager noe, så de kan sjekkes og eventuelt behandles. Og i motsetning til hva mange tror så er ikke lusemidler hundre prosent sikre, så sjekk hodet etter behandling også, sier Ottesen.

Han anslår at 2-4 prosent av norske barn har lus til en hver tid. Undersøkelsen fra Oslo i 2009 viste at over halvparten av barna der hadde hatt lus en eller flere ganger i livet.

– Hva med kjerringrådene?

– De er ikke å anbefale. Alt dette med å fryse ned sengetøy eller kokvaske det har ikke mye å si for videre smitte. Det viktigste er å oppdage, behandle og stanse spredning. Den mest brukte lusebehandlingen på verdensbasis i dag er å gni inn håret med dieselolje. Det er absolutt ikke å anbefale. Heller ikke mer ufarlige varianter som olivenolje, selv om det kan ha en viss effekt.

– Hva med stylingprodukter, beskytter de?

– Nei nei nei. Så lenge lusa kommer ned til hodebunnen og får sugd blod er den fornøyd. Sånt kliss i håret gjør det bare vanskeligere å gjennomføre en grundig lusesjekk.

Artikkeltags