Hjemmebrygger tar helt av

HUMLEHELVETE: Jan Halvor Fjeld fra Skien gikk helt til topps i NM for hjemmebryggere med sin egenproduserte Humlehelvete.

HUMLEHELVETE: Jan Halvor Fjeld fra Skien gikk helt til topps i NM for hjemmebryggere med sin egenproduserte Humlehelvete. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Til daglig er han flyver i SAS, men nå er det hjemmebryggingen som tar av for Jan Halvor Fjeld (55) fra Skien. Sist helg ble han kåret til den beste ølbryggeren i Norge.

- Hvis kona begynner å bråke når du rigger deg til med brygging hjemme, skal du skape et øl hun liker og gi henne en egen tappekran, sier Fjeld lurt. Kona, Solveig Nesset Fjeld, har lært seg å leve med at mannen har okkupert vaskerommet, badet og et par andre rom til sin nyeste hobby.

HUMLEHELVETE

Fjeld produserer øl i tyve liters kvanta i slengen, men et mikrobryggeri har planer om å produsere vinnerølet og forhåpentligvis selge det over disk. Bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad har kapasitet til å produsere 4500 liter, og det har allerede vært kontakt mellom norgesmesteren og bryggeriet. Vinnerølet, Humlehelvete, med undertittelen Piny goes to Telemark, er inspirert av en amerikansk oppskrift.

– Vi må forhandle med Vinmonopolet eller en butikkjede om å få brygget ut til folket. Det er ofte en tidkrevende prosess, forklarer Fjeld.

GAMLEMÅTEN

Fjeld har bare et par års fartstid som hjemmebrygger, men er blitt rik på erfaringer. I all hovedsak handler det om humle, malt, vann og gjær, nedfelt i det ølbryggere kaller for den tyske renhetsloven.

- Flere profesjonelle produsenter bruker både krydder og sukker i sine produkter. Det produseres mye svakt øl, for eksempel i England, som holder 3,5 prosent. Mitt øl holder fra 5 til elleve prosent, og jeg lager like gjerne et lyst øl som en mørk type. Det er brenningen av kornet, altså maltet, som bestemmer om ølet blir lyst eller mørkt. Både bygg, hvete og av og til havre benyttes. Som hjemmebrygger holder jeg meg til de gamle og velprøvde metodene, sier Fjeld.

LITT REODOR

Men det handler også om noen Reodor Felgen-løsninger og lidenskap for den gode smaken. Fjeld viser oss maltmølla han har laget med hjelp av drill fra Biltema, det datastyrte meskekaret og vinballongene han gjerne kjøper fra Fretex.

- Hvis du kjøper utstyr for et par tusenlapper kan du lage øl som smaker bra, men det er mer krevende å lage godt øl og få det samme resultatet hver gang. Smaken blir gjerne litt forskjellig, men det blir stort sett godt, sier Fjeld.

Han bruker syv timer på å sette et brygg, men gjæringen er tidkrevende. Den prosessen settes i gang dagen før han skal brygge.

ER BLITT HEKTA

Den tidligere jagerflygeren, som nå har jobbet mange år i sivil luftfart, sier det er forbløffende kjedelig å fly en Airbus 340 fram og tilbake til Østen. Derfor gjelder det å ha noen morsomme hobbyer, mener han. Hjemme på gården ved Findal i Skien har han satset på økologisk sau som attåtnæring, og nå er det snart lamming. Han er også en ivrig jeger og laksefisker.

- Jeg er blitt hekta på ølbrygging. Jeg drikker ikke så mye øl, men synes det er morsomt å by på noe jeg har laget selv, sier han.

Norbrygg, som er hjemmebrennernes egen forening, ga flyveren fra Skien fire premier i norgesmesterskapet sist helg. I fjor fikk han premie for juleølet.

Artikkeltags