Etablerer ny fabrikk på Herøya - blir den første av sitt slag i verden

Herøya industripark. Gunneklevfjorden.

Herøya industripark. Gunneklevfjorden.

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: To selskap går nå sammen for å bygge et nytt produksjonsanlegg for sol- og miljøteknologi på Herøya. Investeringen blir på 50 millioner kroner.

DEL

Siemens og Aventa har signert en intensjonsavtale om bygging av ny miljøfabrikk i Industriparken på Herøya. Fabrikken skal produsere plastmaterialer som skal brukes til effektiv bruk av solvarme og produksjon av drikkevann fra havet, skriver de to selskapene i en pressemelding.

- Verden trenger mer effektive løsninger for fornybar energiproduksjon, og anlegget på Herøya skal bli en spydspiss innen forskning og produksjon av polymermaterialer (plastmateriale) som skal utnytte solenergi bedre og på sikt bidra til at man kan produsere ferskvann fra saltvann, sier daglig leder i Aventa, John B. Rekstad, som syntes det var greit å slippe nyheten nå rett før valget.

- Det er jo et godt eksempel på det grønne skiftet som politikerne snakker mye om i disse tider, sier han.

Anlegget på Herøya vil bli det første i sitt slag i verden og prosjektet støttes av Innovasjon Norge. Med på laget har Aventa også fått med industriselskapet Siemens som blant annet skal bidra med digitale løsninger som skal sikre avansert overvåkning og styring av prosessene i anlegget.

Valget av Herøya og Industriparken er ikke tilfeldig.

- I Grenland er det høy kompetanse innen petrokjemi som vi håper å dra nytte av. Her er vi møtt med stor velvillighet og fått verdifull og god støtte, sier Rekstad.

Smartere

Den nye fabrikken vil gi arbeid til rundt 20 personer, men Rekstad synes det er vanskelig å spå et eksakt antall.

- Vi tror at det kan bli atskillig flere arbeidsplasser når fabrikken etter hvert er i full drift, men det er et automatisert anlegg. Det er nødvendig for at Norge skal konkurrere med lavkostland, sier han.

- Norske industribedrifter er avhengige av å jobbe smartere enn konkurrenter i lavkostland og derfor er digitalisering av prosessene helt avgjørende. Aventa har skjønt dette og vi har derfor startet et samarbeid for å få på plass en av verdens mest avanserte produksjonslinjer i sitt slag, sier salgsdirektør i Siemens, Arne Bergun.

Detaljutformingen av fabrikken vil skje i samarbeid med ledende internasjonale produsenter av produksjonsmaskiner og av avanserte polymermaterialer. Aventa har i forbindelse med dette fått et detaljert tilbud fra Omipa i Italia, som er leverandør av ekstruderanlegg for plater. I det forberedende arbeidet deltar også Norner og Industriparken i Herøya.

Partene tar sikte på at forprosjektet skal være avsluttet innen utgangen av året, og at de konkrete etableringsarbeidene starter opp rett over nyttår.

- Det er gjort et betydelig forarbeid i mange år både innen økonomi og produksjon. Det er gjort vellykket prøveproduksjon i små dimensjoner, men eksisterende anlegg klarer ikke å håndtere de høye temperaturene materialene krever. Det betyr at vi får mange vrak, men vi får også gode resultater. Vi vet hva årsaken er og ønsker derfor å lage et helt nytt anlegg, sier Rekstad.

Artikkeltags