Her spiser gaupene julemiddag

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Natt til 21. desember kom en gaupemor med to unger for å spise av et dødt rådyr.

DEL

Hendelsen fant sted på Engelstad i Lardal, skriver Østlandsposten.

Se bildeserien her!

Det viser bildene som er tatt med viltkamera og som inngår i et stort prosjekt for å få bedre oversikt over gaupebestanden.

– Vi har film også, sier Kjartan Sjulstad fra Svarstad.

Og når Sjulstad, som er både rovviltkontakt og ansvarlig for kameraprosjektet til Scandlynx og Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), trykker på play på PC-en, viser filmen hvordan gaupemor og ungene kommer for å spise av kadaveret.

– De kom én om gangen, det kan være forbundet med risiko å spise på et kadaver. Det tiltrekker seg lett flere, forklarer Sjulstad.

Selv om de andre i familien er i nærheten, graver gaupene ned byttet igjen mellom hver porsjon.

– Det er instinkt. Selv om det bare er et par minutter til de andre kommer, sier han.

Forskningsprosjektet startet i oktober og skal vare ut 2014. Poenget er å finne ut om viltkameraer er et nyttig verktøy for å kartlegge gaupebestanden og gi et sikrere bestandstall. Det er dette tallet som igjen avgjør hvor stor jaktkvote som blir fastsatt av myndighetene.

I Vestfold finnes det nå 40 viltkameraer, og Sjulstad har montert og passer 30 av disse. I tillegg har han ansvar for samme prosjektet i Østfold og Akershus.

– I Larvik og Lardal har jeg satt ut åtte kameraer, blant annet på Engelstad, Jordstøyp i Kvelde og i nærheten av Bratthagen.

Og selv om det er moro å se bilder av gauper, og andre dyr og fugler som kommer foran linsa, så er ikke målet å få fine bilder.

– Tradisjonelt så er antall gauper bestemt på bakgrunn av sporing i snø. I deler av landet, for eksempel kysten i Vestfold, er det lite snø og mange turstier. Det gjør sporingen vanskelig, forklarer Espen Marker, regional rovviltansvarlig for Statens Natur- oppsyn i region to, som består av fylkene Vestfold, Buskerud, Telemark og deler av Aust Agder.

Kameraene er plassert på steder det sjelden går folk, men skulle det komme noen forbi, så blir det tatt bilder fra knærne og ned

– Vi har satt opp lapp ved siden av kameraene, så folk får forklaringen der, sier Sjulstad.

I fjor var det to familiegrupper i Larvik, ei gruppe i Lardal og noen hann- og ungdyr. Marker og Sjulstad tror antallet er omtrent det samme nå.

Gaupejakta starter 1. februar og kan vare til ut mars.

– Stortinget har bestemt at det skal være 12 familiegrupper i region to, og 65 på landsbasis. De siste årene har det vært 15 til 16 i vår region. For 2013 er jaktkvoten så langt satt til 32 dyr, sier Marker.

Artikkeltags