Ingunn Sigurdsdatter het tidligere Ingunn Røiseland, og ble i november 2012 landskjent da hun ville melde seg ut av Norge.

Det var i går morges inspeksjonen fant sted i boligen til Sigurdsdatter i Skien. To kvinnelig ansatte fra Mattilsynet stilte sammen med en politimann i sivilt. Grunnen til at politimannen assisterte var at Mattilsynet også i forrige uke ville sjekke Sigurdsdatters vårrullproduksjon – og ble nektet.

GA OPP

De to fra tilsynet ringte på og ba om å få inspirere inne hos Sigurdsdatter. Hun nektet dem det. En politimann i sivilt ba om å få en prat med henne, men dette ønsket ikke Sigurdsdatter. Politimannen grep da sin mobiltelefon og gikk ut på veien, de to kvinnene fra tilsynet fulgte med. Dette er dokumentert via en filmsnutt som ligger på You Tube. De skal så ha gått fra området.

Sigurdsdatter ville vite hvilket grunnlag Mattilsynet hadde for å foreta inspeksjonen. Kvinnene fra tilsynet uttalte seg ikke om dette.

UTE AV STATEN

Sigurdsdatter har ingen problemer med å forklare hvorfor hun ikke ville ha dem inn i huset hvor matproduksjonen foregår.

– Jeg har meldt meg ut av den norske staten og har mistet tillit til de fleste statlige organ, inkludert Mattilsynet.

– Enhver som ser igjennom de genmodifiserte og sprøytede produktene vi ser i matvarehyllene, skjønner at Mattilsynet ikke har matvaresikkerhet som prioritet. En etat som kan tillate Redbull og forby Stevia, fram til nylig, tjener ikke folket, men korporative interesser. Den eneste grunnen til at de kommer til meg er at staten er redd for å miste en skattebetaler.

Sigurdsdatter sier dessuten at tilsynet ikke forstår at hun ikke lenger er statsslaven Røiseland, hun er nå frikvinnen Ingunn Sigurdsdatter.

FOLK FORSTÅR

Mattilsynets besøk var basert på en bekymringsmelding. Sigurdsdatter reagerer på dette. – Jeg vil ikke etterkomme et system som oppfordrer til at folk skal angi hverandre.

– Men er det ikke bra at vi har et system om kontrollerer matproduksjonen?

– I mitt tilfelle vet jo folk at jeg har meldt meg ut av staten og at jeg ikke vil la godta å komme inn under Mattilsynets jurisdiksjon. De handler med det som forutsetning. Og det er langt mindre farlig å handle hos meg enn på et supermarked. Jeg har ikke med e-stoffer eller konserveringsmidler, bare friske grønnsaker og urter og vanlig kjøttdeig uten injisert salt og vann.

TRYGGHET

– Vi trakk oss tilbake for vi var ikke interessert i en konfrontasjon, forteller distriktssjef for mattilsynet i Nedre Telemark, Jan Egil Aronsen. Han sier grunnen til at en politimann var med var at tilsynet ønsket trygghet og eventuelt sørge for adgang om det skulle bli nødvendig.

SJELDENT AVVIST

– Vi fikk imidlertid ikke anledning til å komme inn, men vil ta saken videre, og damen kan vente seg et brev.

Aronsen opplyser at det ikke er ofte tilsynet kommer på en uanmeldt inspeksjon som i går på bakgrunn av en bekymringsmelding. – Og det er ekstremt sjeldent at vi blir avvist på denne måten.