Her ligger byens hukommelse

VAKKERT: Noen av dokumentene fra overformynderiet, der blant annet ugifte kvinner sto under full økonomisk kontroll, er så gamle som fra 1688. Vakkert og interessant, mener Gundersen som kan lese gotisk skrift og andre snirklerier.

VAKKERT: Noen av dokumentene fra overformynderiet, der blant annet ugifte kvinner sto under full økonomisk kontroll, er så gamle som fra 1688. Vakkert og interessant, mener Gundersen som kan lese gotisk skrift og andre snirklerier. Foto:

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

SKIEN: Drømmer du om gjensynsparty med klassen, men har glemt de fleste du gikk sammen med? Lurer du på hvem som egentlig bygde huset ditt? Ja, da er Skiens nye byarkiv stedet å grave.

DEL

TA slapp inn i Thor Gundersens rike, dypt inne i fjellet på Bergsland. Der bygger han og hans assistent sakte, men sikkert opp arkivet som dokumenterer det meste av kommunens byråkratiske og politiske liv helt tilbake til 1700-tallet.

FORTID FOR FRAMTID
Lokalhistorikeren, eks-læreren og byvandreren har ikke lov til å kalle seg arkivar. Men som eneste fulltidsansatte arkivar i kommunen duger 1. konsulent like bra. Det har han vært siden 1998 da Skien endelig bestemte seg for å sikre så mye som mulig av sin kommunale fortid for ettertiden.

- Jeg kunne jo ha sluttet nå. Men når man får en slik anledning, er det ikke lett å si nei tall til å drive med det man er opptatt av, sier Gundersen

Han er historiker og filolog og har 35 års fartstid som lærer i Skien. De første 19 på Gimsøy. Siste bolk på Lunde ungdomsskole.

I FORFALL
Skien kjøpte tilfluktsanlegget på Bergsland fra Sivilforsvaret for noen år siden, med sikte på å etablere et ordentlig og sikkert byarkiv.

Det omfattende materialet lå lenge og vansmektet i rådhuskjelleren, i kjelleren i Norges Bank på Lie og i andre mer eller mindre tilfeldige kommunale irrganger. Ikke så lite var fuktskadd.

700 hyllemeter arkivbokser, bøker, protokoller, sakskart, tegninger og korrespondanse er på plass.

I tillegg er det mye historie i likningsprotokollene, skoleprotokollene og personopplysningene i overformynderiets og fattigkommisjonens annaler.

GJESTER
- Bare papir?

- Ja, foreløpig. Men vi har også samlet noen bilder og håper å kunne fortsette med det.

Materialet er hovedsakelig fra tiden før Skien, Solum og Gjerpen ble slått sammen i 1964. De tidligste dokumentene er fra 1766.

Nå gjentår ytterligere minst 700 hyllemeter som skal fylles med nyere, kommunal historikk fra stor-Skien.

I tillegg har Kragerø, Bamble og Drangedal leid seg inn i bomberommene og skal fylle sine seksjoner.

PRESTER PÅ AVVEIER
- Har mye gått tapt?

- Ja, jeg tror det. Det ligger nok en hel del her og der.

Blant annet er hele prestearkivet borte, forteller Gundersen. Det forsvant trolig da prestegården på Lundetoppen ble pusset opp i 1951.

- Selv om det tilhører Kirken, vil vi gjerne ha det tilbake.

Prestearkivet skjuler Skien prostis kirkelige hverdagsliv helt tilbake til 1700-tallet.

Si i fra, oppfordrer Gundersen, hvis du vet noe om saken.

GJERNE PRIVAT
- Tar du imot privat materiale?

- Å, ja. Absolutt. Jeg håper folk vil komme med det de tror er interessant. Det er ofte gull verdt. Når historiene skal skrives er det viktig å ha tilgang til hele underskogen.

Byarkivet ligger under biblioteksjefen, og Gundersen har foreløpig en assistent på halvtid.

- BARE KOM
Han er ingen museumsvokter som synes publikum er noe herk.

- Klart jeg tar imot spørsmål fra hvem som helst. Det skjer hele uken.

Det kan være folk som vil snuse i slekta. Finne skolekamerater til gjensynsparty. Sjekke historikken til huset sitt. Finne gamle rør i bakken. Få bevist at vedtaket som teknisk utvalg fattet formelt sette var feil.

Og det går fint å stikke oppom også, forsikrer 62-årigen med det brennende hjertet for lokal historie.

BYENS HUKOMMELSE
- Vi får alle mulige rare spørsmål. Det er jeg veldig fornøyd med.

Det kan nok ta litt tid hvis han har mye å gjøre. Men han, eller assistenten, svarer mer enn gjerne.

- Kildene skal jo brukes. Et arkiv er ikke mye verdt hvis det bare står der og samler støv. Å få nyttiggjort materialet er jo selve poenget. Dette er jo på mange måter byens hukommelse.

DATA-SUKK
Materialet er katalogisert på papir. Registrene skal på sikt over på data, i søkbare baser. Men det blir neppe i min tid her, sukker Gundersen med en smule lettelse.

- Det må nok til atskillig mer datakyndige folk enn meg da.

Arkivaren sverger til papir. Godt lagret. Det vet man er sikkert og lesbart i lang, lang tid.

HÅPER PÅ SAL
Gundersen håper at byarkivet om ikke altfor lenge kan få en egen, liten lesesal. Gjerne et påbygg ute i dagslys. Det går ikke å ha publikum flyende i arkivhyllene. Med en leseavdeling kan man få utlevert ting man ønsker å se, og gå gjennom stoffet på en ordentlig måte, i ro og mak.

TØR IKKE
Bak skranken i det tidligere sivilforsvarsanlegget står det en nedstøvet PC. Neppe mer enn en 266 megahertz, med en knott av en hardisk.

- Vi er i det såkalte papirløse samfunn. Alt ligger på data og går på e-post. Hva gjør dere med det?

- Det tør jeg ikke tenke på en gang!

BYVANDRERE
- Faller du for fristelsen til å gyve løs på papirene?

- Ja, det hender at jeg ikke greier å stå imot. For en som meg er det lett, veldig lett, å spore av.

- Bør man være historieinteressert for å drive med dette?

- Ja. Jeg synes jo det.

Gundersen er også mannen bak de populære byvandringene i Skien, arrangert av Historisk forum. Som leder av paraplyorganisasjon tauer han i gang en ny sesong. Den første rusleturen går i Gråten om ikke lenge.

Arkivaren er også nestleder i slektsgranskerforeningen Grenland ættehistorielag og i Skien historielag. I tillegg pusler han med det som med tid og stunder skal bli Skien byleksikon.

- JA, TAKK
Gundersen tar altså mer enn gjerne imot private arkiver, bilder og dokumenter. Personlige, fra organisasjoner og foreninger, fra butikker, firmaer og fabrikker. Men det er ikke bare å lempe over en gammel kasse til Gundersen. For ikke å havne i helt i kaos bør giveren i hvert fall lage en liste som gir en viss oversikt over innholdet.

Hyllene i katakombene på Bergsland bærer tonnevis av lokalhistorie. Reolene er stappet med fakta og godsaker, alt etter hva man er ute etter.

Artikkeltags